životní styl

Kolik jablek můžete sníst denně bez újmy na zdraví? Mnoho lidí to neví.

117views

Jablka jsou v mírném podnebí považována za „krále ovoce“. Mají vysokou nutriční hodnotu a poměrně přijatelnou cenu. A velké množství odrůd umožňuje každému vybrat si podle svého vkusu. Ne každý však může jíst jablka a ne vždy.

Co mohou jablka poškodit?

Odborníci na výživu tvrdí, že pravidelná konzumace velkého množství jablek může mít řadu negativních účinků. Tento:

  • poškození zubní skloviny a výskyt kazu;
  • prudké zvýšení hladiny cukru v krvi;
  • zažívací problémy (nadýmání, zácpa);
  • přírůstek hmotnosti;
  • požití pesticidů.

Kdo by neměl jíst jablka?

„Král ovoce“ je zakázán dvěma kategoriím lidí:

  • s individuální nesnášenlivostí určitých složek jablek;
  • ti, kteří trpí nemocemi žaludku, střev a močových cest kvůli kyselinám v jablkách, které mohou negativně ovlivnit sliznice.

Lékaři proto sestavili seznam nemocí, u kterých by měla být jablka z jídelníčku vyloučena:

  • zánět žaludku,
  • peptický vřed,
  • střevní poruchy,
  • pankreatitida,
  • kolitida,
  • jiná onemocnění trávicího traktu v akutním stadiu,
  • poruchy funkce urogenitálního systému s neznámou diagnózou,
  • významné problémy se zuby.

Lidem s cukrovkou se doporučuje dát přednost neslazeným odrůdám.

Je důležité, aby pečená jablka měla mnohem méně kontraindikací. Nedoporučují se tedy pouze u alergií, tedy individuální nesnášenlivosti, a také u chronických střevních onemocnění.

Leave a Response