92
Jablka jsou v mírném podnebí považována za „krále ovoce“. Mají vysokou nutriční hodnotu a poměrně přijatelnou cenu. A velké množství odrůd umožňuje každému vybrat si podle svého vkusu. Ne každý však může jíst jablka a ne vždy.
Co mohou jablka poškodit?
Odborníci na výživu tvrdí, že pravidelná konzumace velkého množství jablek může mít řadu negativních účinků. Tento:
- poškození zubní skloviny a výskyt kazu;
- prudké zvýšení hladiny cukru v krvi;
- zažívací problémy (nadýmání, zácpa);
- přírůstek hmotnosti;
- požití pesticidů.
Kdo by neměl jíst jablka?
„Král ovoce“ je zakázán dvěma kategoriím lidí:
- s individuální nesnášenlivostí určitých složek jablek;
- ti, kteří trpí nemocemi žaludku, střev a močových cest kvůli kyselinám v jablkách, které mohou negativně ovlivnit sliznice.
Lékaři proto sestavili seznam nemocí, u kterých by měla být jablka z jídelníčku vyloučena:
- zánět žaludku,
- peptický vřed,
- střevní poruchy,
- pankreatitida,
- kolitida,
- jiná onemocnění trávicího traktu v akutním stadiu,
- poruchy funkce urogenitálního systému s neznámou diagnózou,
- významné problémy se zuby.
Lidem s cukrovkou se doporučuje dát přednost neslazeným odrůdám.
Je důležité, aby pečená jablka měla mnohem méně kontraindikací. Nedoporučují se tedy pouze u alergií, tedy individuální nesnášenlivosti, a také u chronických střevních onemocnění.
add a comment