životní styl

Co je více dobrého nebo škodlivého: ani si nedokážete představit, když jíte pokrmy z dýně

84views

Dýně je nejen symbolem ukrajinských rituálů, kterými dívky odpuzují nemilované nápadníky, ale také zeleninou s obrovským množstvím užitečných látek, která zůstává dodnes nedoceněná.

Užitečné vlastnosti dýně, o kterých mnoho lidí neví

Nedivte se, ale v obsahu bílkovin je dýně před křepelčími vejci. Karotenu, který dává zelenině oranžovou barvu, je pětkrát více než v mrkvi. To znamená, že tělo také dostane pětkrát více vitamínu A s antioxidačními vlastnostmi. Vitamin T inhibuje hromadění tukových buněk, a proto je dýně důležitá ve stravě lidí, kteří se snaží zhubnout. Odborníci na výživu také zaznamenávají, že tato zelenina odstraňuje odpad a toxiny díky jejímu mírnému projímavému účinku.

Jaké mikroprvky dýně obsahuje?

Navíc tato obří bobule (botanici řadí dýni mezi bobule) obsahuje velké množství mikroelementů důležitých pro lidský organismus;

  • vápník pro posílení kostí, zubů, krevních cév;
  • jód pro produkci hormonů štítné žlázy;
  • železo na anémii;
  • hořčík, který se podílí na více než 300 reakcích v těle;
  • sodík pro rovnováhu tekutin a normalizaci krevního tlaku;
  • draslík k normalizaci krevního oběhu;
  • selen pro prevenci rakoviny;
  • zinek pro syntézu hormonů;
  • kobalt pro hematopoézu;
  • síru k normalizaci koagulace leukocytů.

Kyselina linolová a křemičitá příznivě působí na ledviny, žlázy s vnitřní sekrecí a kostní tkáň.

Jaké vitamíny jsou v dýni?

Málokterý produkt může dýni konkurovat množstvím vitamínů.

  • Vitamin A pomáhá obnovit poškozené tkáně, má pozitivní vliv na štítnou žlázu a nadledviny;
  • B1 je důležitý pro dobrou paměť a dobrou náladu;
  • B2 stimuluje produkci energie ve všech systémech a orgánech;
  • C chrání před toxiny, zabraňuje ateroskleróze, kontroluje cholesterol a má protirakovinné vlastnosti;
  • D udržuje normální hladinu vápníku v krvi a podporuje přenos nervových vzruchů;
  • E zabraňuje rozvoji zánětlivých procesů a různých onemocnění, proto se nazývá „vitamín mládí“;
  • PP je nezbytný pro nervový systém, stejně jako pro udržení kardiovaskulárního systému;
  • T je poměrně vzácný vitamín, který účinně spaluje tukové zásoby;
  • K napomáhá srážení krve.

Kdo by neměl jíst dýni?

Přes všechny výhody by dýni měli konzumovat s opatrností lidé trpící cukrovkou, protože bobule obsahují hodně cukru. Pokrmy z dýně také nejsou vhodné pro lidi, kteří mají sklony ke střevním kolikám nebo mají jiné zažívací potíže.

Leave a Response