Co je více dobrého nebo škodlivého: ani si nedokážete představit, když jíte pokrmy z dýně
Dýně je nejen symbolem ukrajinských rituálů, kterými dívky odpuzují nemilované nápadníky, ale také zeleninou s obrovským množstvím užitečných látek, která zůstává dodnes nedoceněná.
Užitečné vlastnosti dýně, o kterých mnoho lidí neví
Nedivte se, ale v obsahu bílkovin je dýně před křepelčími vejci. Karotenu, který dává zelenině oranžovou barvu, je pětkrát více než v mrkvi. To znamená, že tělo také dostane pětkrát více vitamínu A s antioxidačními vlastnostmi. Vitamin T inhibuje hromadění tukových buněk, a proto je dýně důležitá ve stravě lidí, kteří se snaží zhubnout. Odborníci na výživu také zaznamenávají, že tato zelenina odstraňuje odpad a toxiny díky jejímu mírnému projímavému účinku.
Jaké mikroprvky dýně obsahuje?
Navíc tato obří bobule (botanici řadí dýni mezi bobule) obsahuje velké množství mikroelementů důležitých pro lidský organismus;
- vápník pro posílení kostí, zubů, krevních cév;
- jód pro produkci hormonů štítné žlázy;
- železo na anémii;
- hořčík, který se podílí na více než 300 reakcích v těle;
- sodík pro rovnováhu tekutin a normalizaci krevního tlaku;
- draslík k normalizaci krevního oběhu;
- selen pro prevenci rakoviny;
- zinek pro syntézu hormonů;
- kobalt pro hematopoézu;
- síru k normalizaci koagulace leukocytů.
Kyselina linolová a křemičitá příznivě působí na ledviny, žlázy s vnitřní sekrecí a kostní tkáň.
Jaké vitamíny jsou v dýni?
Málokterý produkt může dýni konkurovat množstvím vitamínů.
- Vitamin A pomáhá obnovit poškozené tkáně, má pozitivní vliv na štítnou žlázu a nadledviny;
- B1 je důležitý pro dobrou paměť a dobrou náladu;
- B2 stimuluje produkci energie ve všech systémech a orgánech;
- C chrání před toxiny, zabraňuje ateroskleróze, kontroluje cholesterol a má protirakovinné vlastnosti;
- D udržuje normální hladinu vápníku v krvi a podporuje přenos nervových vzruchů;
- E zabraňuje rozvoji zánětlivých procesů a různých onemocnění, proto se nazývá „vitamín mládí“;
- PP je nezbytný pro nervový systém, stejně jako pro udržení kardiovaskulárního systému;
- T je poměrně vzácný vitamín, který účinně spaluje tukové zásoby;
- K napomáhá srážení krve.
Kdo by neměl jíst dýni?
Přes všechny výhody by dýni měli konzumovat s opatrností lidé trpící cukrovkou, protože bobule obsahují hodně cukru. Pokrmy z dýně také nejsou vhodné pro lidi, kteří mají sklony ke střevním kolikám nebo mají jiné zažívací potíže.