životní styl

Je možné pít horký čaj – vědci ukončili tento problém

16views

Ale ne celý čaj přináší škodu, ale jen horké. A to řekl specialista v oblasti gastroenterologie, profesor Vedasy Herall v rozhovoru s novináři turecké publikace Cumhuriyet.

Proč je horký čaj nebezpečný pro jícen

Použití horkého čaje není jen kulturní tradicí, ale také věcí zdraví. Profesor Vedashee Heral zdůrazňuje, že čaj s příliš vysokou teplotou může mít pro trávicí systém vážné důsledky. Nápoj je obzvláště nebezpečný s teplotou nad 65 stupňů, což významně zvyšuje riziko vzniku rakoviny jícnu.

Studie provedené v USA a Číně potvrzují, že pravidelná spotřeba velmi horkých nápojů přispívá k výskytu onemocnění rakoviny jícnu. Zejména ve velkých velkých studiích bylo pozorováno zvýšení rizika u těch, kteří pijí čaj nebo jiné horké nápoje s teplotou o 65 stupňů a vyšší. Důležitá bod-kombinace horkého čaje s kouřením a konzumací alkoholu toto riziko výrazně zvyšuje: podle některých zdrojů se zvyšuje o 2-5krát.

Proč je horký čaj nebezpečný? Párová teplota způsobuje poškození sliznice jícnu, tvorbu vředů a zánětlivých procesů. Neustálé podráždění a poškození tkání v průběhu času může vést k jejich degeneraci do maligních nádorů. Odborník Vedas Geral doporučuje počkat 3-4 minuty po vaření, aby snížil teplotu nápoje a zabránil poškození.

Studené nápoje a gastrointestinální trakt

Stejně důležité je uvědomit si, že studené nápoje také nejsou zcela bezpečné. Mohou způsobit zánět sliznice žaludku a jícnu, přispívat k rozvoji gastritidy a gastroezofageálního refluxu. Obzvláště nebezpečné je pít horký čaj se studenou vodou – to vytváří další podráždění a urychluje vývoj patologií.

Jaký příznak naznačuje problémy s jícnem

Věnujte pozornost příznakům, které mohou naznačovat problémy s jícnem: porušení polykání, pocit hrudky v krku, bolest při polykání. V případě takových znaků je naléhavé konzultovat s lékařem. Na moderních klinikách je možné diagnostika a léčba rakoviny jícnu v raných stádiích, včetně endoskopie a biopsie, jakož i metod pokročilé terapie.

Kolik můžete pít šálky čaje denně

Doporučená norma spotřeby čaje není více než 3-4 šálky denně, zatímco je důležité sledovat teplotu nápoje. Nejlepší je pít teplý čaj, aby se snížila rizika a udržovala zdraví trávicího systému.

Nechte svůj čaj přinést pouze potěšení a zdraví – dodržujte opatření a pozor na vaše tělo!

Možná vás také zajímají zprávy:

Leave a Response