životní styl

Káva jako lék: Vědci objevili nové vlastnosti svého oblíbeného nápoje

16views

Ukazuje se, že káva není jen potěšením, ale také prevence vážných onemocnění. Lékaři to již zahrnují do seznamu doporučených nápojů, zejména pro střední a starší lidi.

Káva snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění

Podle doktora a profesora na University of George Washington může být Dr. Lean Wen, káva užitečná jak pro srdce, tak pro regulaci hladiny cukru v krvi.

Zejména podle čerstvých studií provedených v roce 2025 měli lidé s diabetem, kteří vypili 1-4 šálky kávy denně, menší riziko srdečních chorob a úmrtnosti.

Vliv kávy na hladinu cukru v krvi

Káva obsahuje antioxidanty, které chrání buňky před stresem. Některé odrůdy kávy také obsahují látky, které pomáhají tělu kontrolovat hladinu cholesterolu a udržovat aktivitu inzulínu pro zdravou hladinu glukózy.

Několik šálků kávy, ale spolu se zdravou výživou může udržovat obecnou metabolickou rovnováhu, snížit riziko rozvoje cukrovky druhého typu a pomoci diabetikům kontrolovat hladinu cukru.

Všechno je však velmi individuální. Je také možné mírné zvýšení cukru, ale záleží na genetických vlastnostech a stravě.

Účinek kávy na studnu

Kofein vyvolává nervový systém, zvyšuje pozornost a koncentraci. Také blokuje adenosin, který způsobuje ospalost, díky kterému se člověk cítí energičtější. Káva také přispívá k uvolnění dopaminu a norepinefrinu, které zlepšují náladu a naplňují energií.

Negativní účinek používání kávy

S nadměrnou konzumací kávy, negativních příznaků, zejména nespavosti, může také způsobit podrážděnost, úzkost. Pro většinu lidí je nadměrné použití více než čtyř šálků (240 gramů) denně.

Také s nadměrnou spotřebou kávy mohou dojít k problémům s trávením.

Lidé s kardiovaskulárními chorobami musí být obzvláště opatrní a sledovat jejich srdeční rytmus a pohodu jako celek. Měli byste také zvážit možnosti kávy bez kofeinu.

Nezapomeňte, že je užitečná pouze přírodní káva. Kávové nápoje tak -sdělované SO obsahují hodně cukru a umělých přísad, které negativně ovlivňují zdraví – měly by být opuštěny. K kávě také nepřidávejte hodně cukru nebo sirupů – to také není užitečné.

Zdroj:

Možná vás také zajímají zprávy:

Leave a Response