
Začněme s tím, kolik sůl může jíst bez poškození zdraví.
Smrtící dávka soli
Ve Světové zdravotnické organizaci mluví o 5 gramech denně pro dospělého zdravého člověka. Jedná se o jednu čajovou lžičku. Nezapomeňte však, že sůl je v žádných polofiniovaných výrobcích, masných výrobcích, sýrech, ochraně. Zkuste to použít co nejméně. Ve skutečnosti se s pepřem z cenného prvku mění v nebezpečí pro naše zdraví.
Smrtící dávka soli pro lidi je 3 g na kilogram. To znamená, že osoba vážící 60 kg zemře, pokud jí 180 gramů soli denně.
Sůl se skládá ze dvou složek – sodíku a chloru.
V kvalitě je sůl rozdělena do odrůd: extra, vyšší, první a druhá. Závisí to na hmotnostní frakci chloridu sodného, čím vyšší – tím vyšší je odrůda. S obsahem vlhkosti je opak naopak – čím menší je, tím lepší.
Jodizovaná sůl
Zdobená sůl nebyla po velmi dlouhou dobu považována za příliš vysokou kvalitu. Z toho rychle se odpařoval jód a zkazil barvu a chuť produktů.
Nyní takový strach není relevantní. Odborníci tvrdí, že moderní jodizovaná sůl má vyšší kvalitu a zachovává si své vlastnosti až rok. Pokud taková sůl zůstává otevřená po dobu méně než 6 měsíců – lze ji použít i pro zachování. Je však třeba mít na paměti, že ve všech receptech solení a moření je to přesně obvyklá kamenná sůl.
Sůl navíc
Extra sůl může mít dva typy: malé a bělené. K získání takové sůl je po dlouhou dobu vyhozeno a běleno pomocí různých typů zpracování. Samozřejmě neexistují téměř žádné prospěšné látky, ale na stole to vypadá velmi krásně. Je to, pokud mluvíme o užitečných vlastnostech, pak sůl nemá téměř žádné navíc.
Mořská sůl
Jedná se o přírodní sůl z mořské vody, obvykle získaná metodou běžného odpařování. Chemickým složením je stejný chlorid sodný, ale má více minerálních nečistot.
Na rozdíl od všeobecného přesvědčení je v mořské soli mnohem méně jódu než u jodizované soli. V souladu s tím se také liší k konvenční kuchyni nebo jídlu.
Himaláj nebo růžová sůl
Jedná se o typ kamenné soli s nečistotami minerálních nečistot vytvořených v jurském období.
Pozor! Jediný na světě je jeho vklad v solných dolech Pákistánu. Proto v obchodech a trzích můžete často najít falešný. V nejlepším případě to bude přirozená růžová, ale obyčejná stolní sůl z Peru, Chile, Austrálie, USA nebo Polska, nebo, horší, malované.
Můžete odlišit falešný od originálu podle barvy – ve skutečné soli je nerovnoměrná a velikost – měla by být v pořádku.
Uzená sůl
Existuje tedy takový typ soli, kterou lze nalézt v prodeji. Je to vynikající univerzální koření, které má jasnou vůni kouře a chuť uzeného masa. Jedná se o zcela přírodní produkt sestávající z potravinové soli, uzené na dubovém dřevě. Taková sůl dá jakémukoli misce úžasnou vůni požáru.
Která sůl je chutnější a zdravější
Která sůl je lepší? Andrei Gudyma, kuchař, spisovatel, válečník ozbrojených sil, který zemřel minulé léto na frontě, ve své knize „69 Spices“ napsal:
Jaká je nejlepší sůl? A záleží na vkusu.
Sůl Stone Artyovskaya je nejvíce slaná.
Existují však částice dinosaurů, takže to není příliš čisté.
Extra – loupané a zvláště bělené, může být vloženo do třepaček solí – vypadá to krásně.
Himaláj? Ochladit. Pokud nejste znepokojeni skutečností, že voní v rozsahu od shnilých vajec po čerstvou krev. A barvy – od černé po zelenou.
Zastavte se na mořské sůl. Existují vitamíny, minerály a tekutiny ohromených ryb. A zkuste spojit sůl k cukru. Jo, slaný karamel.
Přečtěte si také: