životní styl

Modrá nebo hnědá: tato jednoduchá metoda vám pomůže identifikovat skutečný domácí tvaroh

17views

Domácí tvaroh je považován za velmi zdravý produkt. Jak jej správně vybrat a zkontrolovat kvalitu? Co zajímavého je známo o kysaném mléčném sýru a proč si získal svou popularitu?

Zajímavosti o tvarohu

Zdroj bílkovin

Z hlediska obsahu bílkovin a stupně jejich vstřebávání je kysaný mléčný sýr lídrem mezi všemi mléčnými výrobky. 100 g sýra s obsahem tuku 9 % obsahuje přibližně 16 g bílkovin. Kasein je druh proteinu, který dokáže dlouhodobě zásobovat tělo aminokyselinami a proteinovými peptidy.

Zvyšuje hemoglobin a posiluje nervy

Domácí tvaroh podporuje tvorbu hemoglobinu v krvi a také zlepšuje regeneraci nervové soustavy.

Zdroj vápníku

Snad nejznámější mikroživinou spojenou s domácím sýrem je vápník. Užitečná látka se nachází ve všech mléčných výrobcích, ale nejvíce jí obsahuje sýr. A laktóza a řada aminokyselin zvyšují vstřebávání vápníku v těle.

Proč je lepší nekupovat mražený tvaroh?

Zmrazování a dlouhodobé skladování ničí řadu prospěšných vlastností tvarohu. Po tomto postupu se také zhorší chuťové vlastnosti. Při nákupu sýra na trhu si proto dejte pozor na podmínky jeho skladování.

Knoflíky se kdysi vyráběly ze sýra.

V dávných dobách se sýr lisoval a skladoval v chladu. Zmrazený sýr získal silnou strukturu. Lidé přišli na neobvyklé využití získaných látek – vyráběli knoflíky.

K výrobě sýra potřebujete 7krát více mléka

Vysoce kvalitní sýr nemůže být levný. Vždyť na výrobu 15 kg produktu je potřeba 100 litrů mléka.

Jak vybrat kvalitní tvaroh

Při nákupu tvarohu na trhu byste měli vzít v úvahu pár tipů, které vám pomohou, abyste nebyli zklamáni.

Barva

Přírodní tvaroh je bílé nebo krémové barvy. Mohou existovat drobné inkluze s intenzivnějším odstínem smetany – to jsou zbytky zakysané smetany na mléce, zvyšují obsah tuku v sýru. Konzistence produktu by měla být jednotná a poměrně drobivá. Dobrý tvaroh se odděluje ve vrstvách. Neměl by být kluzký na dotek.

Vůně

Kyselá mléčná vůně sýra je lehká a docela příjemná. Pokud cítíte hořké nebo příliš kyselé tóny nebo cizí pachy, odmítněte nákup. Varovat by vás měla i absence jakéhokoli zápachu. Výrobek může být vyroben z pochybných surovin.

Přečtěte si také:

Jak otestovat tvaroh s jódem

Bezohledné hospodyňky prodávající tvaroh na trhu mohou k zahuštění použít škrob. Jód to pomůže identifikovat. K provedení testu stačí kapka farmaceutického výrobku na kousek tvarohu. Výrobek se škrobem během pár minut zmodrá. Přírodní tvaroh bude žlutý nebo hnědý.

Jak otestovat tvaroh horkou vodou

Pokud do nádoby s vroucí vodou vložíte malou hrudku kvalitního domácího sýra, rozpustí se a změní se ve viskózní hmotu. Padělek se rozpadne na vločky a oddělí se od něj tuk.

Leave a Response