Podle ministerstva zdravotnictví by se lepku mělo vzdát pouze 1 % lidí na planetě. Všichni ostatní mohou užívat takové produkty se zdravotními přínosy.
Co je lepek
„Lepek je pro většinu lidí absolutně bezpečný a tělo ho snadno vstřebává. Stejně tak je pro nás bezpečné jíst maso nebo vejce, která navíc obsahují bílkoviny,“ ujišťuje ministerstvo zdravotnictví.
Kdo by neměl jíst lepek
Existuje autoimunitní onemocnění zvané celiakie nebo celiakie. Postihuje přibližně 1 % světové populace. Tato diagnóza je potvrzena pouze krevním testem na protilátky; v některých případech je nutná biopsie tenkého střeva.
Přečtěte si také:
„Když lidé s diagnostikovanou celiakií jedí lepek, jejich imunitní systém vytváří protilátky, které mimo jiné poškozují střevní stěnu. To narušuje vstřebávání živin tělem. Člověk tím pádem nepřijímá životně důležité prvky – železo, kyselinu listovou apod.,“ vysvětlují specialisté z ministerstva zdravotnictví.
A dodávají, že i 150 miligramů lepku je u lidí s celiakií kontraindikováno. Proto by měli dodržovat bezlepkovou dietu a jíst potraviny, které jej neobsahují.
Kdo je v ohrožení?
Celiakie se může vyvinout v jakémkoli věku. Pokud zaznamenáte některý z následujících příznaků, měli byste se nechat otestovat, abyste vyloučili možnost bezlepkového onemocnění:
- přetrvávající průjem, bolest břicha a nadýmání;
- zpomalení růstu;
- prodloužená únava;
- neúmyslná ztráta hmotnosti;
- vředy v ústech;
- anémie z nedostatku železa, nedostatek vitamínu B12 nebo kyseliny listové;
- diabetes 1. typu;
- onemocnění štítné žlázy: hypotyreóza nebo hypertyreóza;
- syndromu dráždivého tračníku (IBS).
Ohroženi jsou i lidé, jejichž prvostupňoví příbuzní (rodiče, sourozenci, děti) mají celiakii.
Proč by každý neměl jít bez lepku
Pro lidi, u kterých nebyla diagnostikována celiakie, znamená vzdání se lepku vyloučení celozrnných obilovin ze stravy: otruby z pšenice, ovsa, ječmene, žita. Ale dodávají tělu vlákninu, stejně jako železo, vápník a bílkoviny.
Zároveň bude docela prospěšné vyhnout se sušenkám, klobásám, bílému pečivu, kečupu a majonéze. Vždyť kromě lepku obsahují řadu nežádoucích prvků.
Přečtěte si také:
„Neexistují žádné studie podložené důkazy, které by prokazovaly, že bezlepkové potraviny jsou zdravé nebo pomáhají lidem bez celiakie zhubnout. Lepek se totiž v bezlepkových výrobcích většinou nahrazuje skutečně škodlivým tukem a cukrem,“ podotýká ministerstvo zdravotnictví.
Lékaři proto radí lidem všech věkových kategorií, včetně důchodců, dodržovat vyváženou a výživnou stravu.
Přečtěte si také: