životní styl

Kvalitní a přírodní čaj by se tímto způsobem neměl vařit – zde je třeba věnovat pozornost

15views

Druhy klasických čajů

Z čajových lístků se získávají klasické druhy čajů.

Zelený – nejméně fermentovaný čaj. Zachovává si vysoký obsah aminokyselin, vitamínů, minerálů a antioxidantů. V asijských zemích ji milují pro její příjemnou bylinkovou chuť.

Bílý – čaj obsahující poupata čajovníku. Nejoblíbenější v Číně. Zde je považován za nejužitečnější.

Žluť – čaj ze slabě fermentovaných surovin. Stupeň oxidace je mezi bílou a zelenou. Vzácný v evropských zemích, nalezený v Číně.

Syn – střední článek mezi černým a zeleným čajem.

Puerh – tmavé a světlé čajové lístky, které při spaření tvoří červenohnědý nebo žlutozelený nálev.

Zelený čaj je považován za tonikum, bílý čaj osvěžuje, černý čaj povzbuzuje. Oolong je schopen odstranit toxiny a přebytečnou vodu a pu-erh rozkládá tuky a odstraňuje „nezdravý“ cholesterol.

Jak zjistit přirozenost čaje?

Přírodní čaj neobsahuje žádná barviva. Pokud suché čajové lístky zalijete studenou vodou, tekutina nezmění barvu. Přírodní suroviny obsahují oleje, které dokážou obarvit studenou vodu až po 3-9 hodinách. Pokud voda získala nějaký odstín, znamená to přidaná barviva.

Vysoce kvalitní čaj by neměl obsahovat zbytky nebo čajový prášek.

Bylinné a ovocné čaje

Čaj se také běžně nazývá nálevy bylin, rostlin a ovoce. Mezi nimi jsou následující:

  • maté – čaj paraguayský, nálev suchých drcených listů a větviček cesmíny paraguayské;
  • ibišek – šarlatový nápoj kyselé chuti vyrobený ze sušeného perianthu květů rosely;
  • rooibos nebo rooibos – nápoj ze sušených drcených listů a výhonků aspalatus lineart;
  • Anchan je originální nápoj vyrobený z květů popínavé rostliny s původním názvem clitoris trigeminalis.

Bylinné a dřevěné nálevy se nazývají bylinkový čaj. Používají květenství, listy, kořeny, kůru, větve a semena rostlin.

Ovocné a bobulovité nápoje jsou vyrobeny ze sušeného přírodního ovoce.

Přečtěte si také:

Leave a Response