životní styl

Některé obiloviny mohou být škodlivé: kdo by je neměl jíst?

15views

Celozrnné kaše jsou odedávna řazeny mezi zdravou výživu. Zvláště se doporučují jíst při nachlazení, neboť jsou zdrojem pro naše tělo tolik potřebných vitamínů, minerálů a sacharidů.

Někteří lidé se však podle lékařů musí stále takovým potravinám vyhýbat.

Kdo by neměl jíst kaši?

Rýžová kaše

Bílá rýžová kaše je kontraindikována pro diabetiky. Vyvolávají prudké zvýšení hladiny cukru v krvi. Vědci provedli experiment a dokázali, že konzumace leštěné rýže více než pětkrát týdně (po 150 gramech) zvyšuje pravděpodobnost vzniku cukrovky o 17 %. Také častá konzumace bílé rýže může způsobit ledvinové kameny.

Pohanková kaše

Pohanková kaše je kontraindikována při selhání ledvin. Pohanka může také zničit pohodu lidí náchylných k zácpě a tvorbě plynu, stejně jako lidí s cukrovkou.

Jáhlová kaše

Jáhlovou kaši se nedoporučuje užívat při onemocnění ledvin, zvýšené kyselosti žaludku, gastritidě, vředech a dně.

Ječná kaše

Kroupy obsahují hodně lepku, takže jsou velmi těžko stravitelné.

Bulgurová kaše

Toto pšeničné zrno může negativně ovlivnit lidi s onemocněním ledvin. Také velké množství vlákniny v bulguru může být škodlivé pro gastritidu nebo kolitidu. Při akutní pankreatitidě nebo cholecystitidě se doporučuje vyloučit tuto obilninu ze stravy. Lidé s diagnostikovanou cukrovkou by navíc neměli jíst příliš mnoho bulguru.

Přečtěte si také:

Leave a Response