Červená řepa patří mezi nedoceněnou zeleninu. Přitom je velmi zdravý, chutný a hodí se k ostatním produktům. Zejména v zimě, kdy mnoho lidí nedá dopustit na čerstvou zeleninu, může řepa pomoci. Častěji se používá vařený. Dá se však i upéct. Jak to bude užitečnější?
Pečené nebo vařené
Nejoblíbenějším způsobem konzumace červené řepy je pro Ukrajince její přidávání do červeného boršče. Běžné jsou také saláty, jako je „Sleď pod kožichem“ nebo vinaigrette.
Odborníci na výživu proto doporučují upéct řepu do salátů. Zeleninu stačí dobře omýt, zabalit do potravinářské fólie a zapéct v troubě na 200 stupňů 30-40 minut. Délku si určete sami, záleží na velikosti plodu. Připravenost můžete zkontrolovat párátkem. Je důležité, aby vrstva fólie byla dostatečně silná. Jinak se může uvolněná šťáva na pánvi připálit.
Jaké jsou výhody stolní řepy?
Zelenina má výrazný protizánětlivý a antioxidační účinek. Velké množství vlákniny je užitečné pro zlepšení procesu trávení. A hořčík, draslík, vápník a vitamín A jsou pro tělo zvláště v zimě velmi potřebné.
Jedinečná látka betalain se nachází pouze ve stolní řepě. To je vlastně to, co určuje obzvláště sytou červenou řepu barvu kořenové zeleniny.
Jak může řepa škodit
Navzdory řadě prospěšných vlastností by měla být řepa omezena na osoby s určitými stavy nebo nemocemi. Především to jsou ti, kteří trpí:
- osteoporóza – řepa narušuje vstřebávání vápníku;
- diabetes mellitus – zelenina obsahuje hodně cukru;
- urolitiáza – řepa obsahuje kyselinu šťavelovou;
- chronický průjem – kořenová zelenina má výrazný projímavý účinek.