životní styl

Černá, bílá nebo s ocasem: jak vybrat ty nejzdravější rozinky – ne každý o tom ví

37views

Jaké jsou výhody rozinek?

Rozinky obsahují vitamíny B a C, vlákninu, antioxidanty a řadu mikroprvků. Proto je tento produkt užitečný pro prevenci osteoporózy. Odborníci také zaznamenávají diuretické vlastnosti takových sušených bobulí, takže jsou užitečné pro otoky. Rozinky uklidňují a podporují dobrý spánek. Rozinky navíc patří mezi produkty, které se mužům doporučuje konzumovat pro zvýšení potence.

Jak připravit rozinky

Hrozny se suší venku na slunci asi dva týdny. Kůra takového sušeného ovoce je poměrně tvrdá. Někdy jsou ošetřeny alkálií, aby se změkčily. Pak ale kvůli prasklinám ztrácejí bobule část šťávy.

Sušení ve stínu je nejlepší volbou. Chce to ale hodně času. Takové sušené ovoce se zřídka vyskytuje v širokém prodeji. Obvykle tuto metodu používají vinaři, kteří připravují rozinky v malém množství ke konzumaci v úzkém kruhu.

Třetí metoda zahrnuje sušení hroznů ve speciální peci, někdy pomocí oxidu siřičitého. Takto sušené plody mají díky svému lesklému povrchu velmi atraktivní vzhled. Ovšem právě tyto rozinky mají menší užitek. Navíc se v něm mohou hromadit škodlivé chemikálie a konzervační látky, kterými byl ošetřen.

Které rozinky jsou nejzdravější?

Odborníci se shodují, že nejzdravější jsou černé rozinky s ocásky. Obsahuje nejvíce draslíku, železa a vitamínů. Tyto bobule mají také mnoho antioxidantů.

Proč je důležité mít culík? Je to jednoduché. Když se před sušením odstraní, významná část šťávy vyteče otvorem spolu se všemi užitečnými prvky.

Jak vybrat správné rozinky

Sušené ovoce by se v nádobě nemělo slepovat, být dostatečně suché a držet tvar. Měli byste se také ujistit, že na krabici nebo na samotných bobulích nejsou žádné známky plísně. Zlomte bobule, abyste odstranili škůdce.

Velmi jasná barva a lesklý povrch rozinek by vás měly upozornit. S největší pravděpodobností byl ošetřen velkým množstvím chemikálií. Vysoce kvalitní rozinky mají matný a zvrásněný povrch.

Také by vás mohly zajímat novinky:

Leave a Response