Tepelná úprava odebírá značnou část vitamínů obsažených v zelenině a ovoci. Proto existuje celá kultura konzumace syrových potravin. Zdravá strava navíc zahrnuje konzumaci určitého množství syrové zeleniny, ovoce a bylinek. Je ale důležité vědět, které potraviny lze konzumovat syrové, a které až po tepelné úpravě. Je možné konzumovat syrovou dýni? Řekneme vám to později.
Jak syrová dýně působí na tělo
Odborníci tvrdí, že syrová dýně je skutečnou vitamínovou bombou. Je velmi důležité, aby z něj při tepelné úpravě zmizel téměř všechen vitamín T, kterému se také říká karnitin. V surové formě je tělem dokonale absorbován. Proč je to důležité?
Nedostatek vitaminu T může vést k problémům s krvetvorbou, ale i k poruchám metabolismu. Je také důležitý pro schopnost těla odolávat stresu a přizpůsobovat se nepříznivým podmínkám.
Pro lidi, kteří hubnou nebo kontrolují svou tělesnou hmotnost, je důležité vědět, že vitamín T pomáhá spalovat tuky a eliminovat toxiny. Dýně díky nízkému obsahu kalorií (22 kcal na 100 g výrobku) nepřidá centimetry do pasu, ale díky velkému množství živin vás zasytí na dlouhou dobu.
Syrová dýně je dobrá pro lidi s kardiovaskulárními chorobami. Karnitin totiž ve svém složení snižuje hladinu cholesterolu, předchází infarktu, mozkové mrtvici, ischemii a celkově příznivě ovlivňuje činnost srdečního svalu. Vitamin T je také důležitý pro endokrinní systém. Zejména reguluje činnost štítné žlázy. A díky množství vlákniny syrová dýně zlepšuje trávení.
Odborníci zaznamenávají pozitivní vliv syrové dýně na mužskou reprodukční funkci. Proto se tento produkt doporučuje zařadit do stravy při léčbě mužské neplodnosti.
Přečtěte si také:
Kdo by neměl jíst syrovou dýni?
Dnes oblíbené odrůdy dýní sladké chuti se nedoporučují diabetikům kvůli riziku zvýšení hladiny cukru v krvi. Tento produkt by také neměli aktivně konzumovat lidé, kteří trpí zánětlivými onemocněními trávicího traktu nebo mají kameny ve žlučníku a ledvinách.
Syrová dýně se také nedoporučuje zařazovat do jídelníčku malých dětí a seniorů. Může být obtížně stravitelný.