životní styl

Když na barvě záleží: která jablka jsou vlastně zdravější – červená nebo zelená?

14views

Jablka jsou bezpochyby nejoblíbenějším ovocem. V naší oblasti dobře rostou a obsahují velké množství užitečných látek. Kromě toho jsou jablka poměrně levným produktem, který si většina lidí může dovolit koupit. Mnoho lidí si také pěstuje vlastní jablka. Takže tyto plody nelze nazvat vzácnými.

Proč jsou červená jablka zdravější

Jablka obsahují asi 30 vitamínů a 150 užitečných mikroelementů. Proto člověk získá maximální užitek, když jí jablka jakékoli odrůdy. Je tu však jedno upozornění. Odborníci považují červená jablka za zdravější. Je to dáno tím, že jejich slupka obsahuje více anthokyanů. Červené plody proto pozitivněji působí na zdraví kardiovaskulárního systému a střev. Červená jablka také pomáhají zachovat mládí, protože chrání pokožku a tělo před stárnutím. Proto má výraz „omlazující jablka“ určitý realistický význam.

Proč byste měli jíst jablka

Jablka jakékoli barvy jsou dobrá pro funkci střev. Toto ovoce je bohaté na vlákninu, takže funguje na normalizaci metabolických procesů. Konzumace jablek pomáhá trávit jídlo a také zabraňuje zácpě. Přírodní prebiotika vyživují prospěšnou střevní mikroflóru.

Pravidelná konzumace jablek může snížit hladinu cholesterolu. Stačí sníst dvě jablka denně.

Přečtěte si také:

Pro bezpečné a zdravé hubnutí doporučují odborníci na výživu jíst 3 jablka denně. Tato zdravá svačina vám pomůže vyhnout se přejídání a nenechat se zlákat kalorickými a nezdravými svačinami.

Antioxidanty v jablkách ničí volné radikály, což chrání tělo před rakovinou. Tyto prospěšné látky také chrání před záněty a starají se o silnou imunitu.

Fruktóza v jablkách nezvyšuje hladinu cukru. Tyto plody mohou bezpečně konzumovat lidé s cukrovkou nebo s rizikem jejího rozvoje.

Jaké kontraindikace mají jablka?

Syrová jablka vyžadují aktivní střevní činnost. Proto je pro lidi trpící touto nemocí lepší je odmítnout. Skvělé jsou však pečené. Pokud si všimnete, že tyto plody způsobují nadýmání, jezte je bez slupky.

Existuje mýtus, že snězení jednoho jablka může nahradit čištění zubů. Zubaři trvají na tom, že tomu tak není. Po konzumaci i syrových jablek, například večer, byste si měli určitě vyčistit zuby.

Semena jablek obsahují mikrodávky toxické látky kyanid. Nekontrolovaná konzumace semen ovoce ve velkém množství může způsobit poškození těla. Pokud se vám náhodou dostane kost do úst, není důvod se znepokojovat. Ani pár semínek neuškodí.

Přečtěte si také:

Při pěstování a skladování jablek se často používá velké množství chemikálií proti chorobám a rostlinám. Buďte proto opatrní při výběru místa, kde jablka nakupujete, a také je před konzumací důkladně omyjte.

Leave a Response