Sladké odrůdy mandarinek
Odrůda má velký vliv na chuť mandarinek. Proto doporučujeme pečlivě číst etikety v obchodě nebo si ověřit název odrůdy u prodejců na tržnici. Je však třeba si uvědomit, že ani ty nejlepší odrůdy mandarinek nemusí být tak chutné. Důvodem může být to, že rostliny byly pěstovány v nevhodných podmínkách, nebo pokud byly plody sbírány ve špatnou dobu.
Clementine – velmi oblíbený kříženec mandarinky a pomeranče, vytvořený v Alžírsku na počátku 20. století francouzským chovatelem. Jeho drobné plody jsou velmi sladké. Mají jasně oranžovou barvu a mírně zploštělý tvar. Semen je velmi málo nebo žádná.
Murcott – také hybrid. K jeho vyšlechtění byly zkříženy mandarinka a medová mandarinka (také citrusové ovoce velmi podobné mandarince). Plody jsou sladké, ale obsahují mnoho malých semen.
Unshiu – další oblíbená odrůda lahodných mandarinek. Tyto rostliny pocházejí z Číny, ale lze je pěstovat i v jiných zemích s vhodným klimatem. Plody jsou klasicky kulovitého tvaru, mírně zploštělé a se spíše hrudkovitou oranžovou slupkou.
Těžší mandarinky budou chutnat lépe
Pokud jste na pochybách, jaké mandarinky vybrat, zkuste je zvážit. Můžete nasbírat jedno ovoce různých druhů přibližně stejné velikosti. Ta těžší má více šťávy. Pravděpodobnost, že bude chutnat lépe, je poměrně vysoká.
Vyberte si jasně oranžové ovoce
Jasná, sytá oranžová barva mandarinek naznačuje, že plody jsou zralé. To znamená, že získaly maximální chuť, kterou jim poskytuje jejich odrůda nebo hybrid. Zatímco nažloutlé nebo zeleně skvrnité plody svědčí o předčasné sklizni. Mandarinky prostě nejsou zralé, takže budou pravděpodobně chutnat kysele.
Přečtěte si také:
Jasné aroma je klíčem k dobré chuti
Někdy se citrusové aroma mandarinky šíří celým obchodem. Je poměrně stabilní a přitahuje kupující. To znamená, že plody jsou dostatečně zralé a budou chutné. A naopak: nezralé mandarinky mají minimální nebo téměř žádný zápach.