Tomel je ovoce, které se na pulty našich obchodů dostává koncem podzimu a začátkem zimy. Spolu s četnými milovníky tomelu se můžete často setkat s těmi, kteří to nemají rádi. To vše kvůli zvláštní svíravé dochuti ovoce. Řekneme vám, jak jíst tomel tak, abyste získali co největší potěšení a užitek.
Vysvětlíme také, proč odborníci nedoporučují zapíjet tomel vodou.
Jak si vybrat lahodný tomel
Přečtěte si také:
Také zralé plody jiných odrůd budou co nejchutnější a minimálně kyselé. Pravda, nejsvíravější pocit máme z jejich slupky. Ale právě ve slupce se koncentruje největší množství užitečných látek. Proto byste to neměli odmítat. Existují způsoby, jak snížit jeho kyselou chuť.
Jak se zbavit kyselosti tomelu
Taniny jsou třísloviny, které se nacházejí ve slupce tomelu a dodávají jim svíravou chuť. Chcete-li tento efekt minimalizovat, můžete použít některý z účinných tipů.
- Kaki vložte na 30 minut do teplé vody o teplotě asi 40 stupňů.
- Zmrazte ovoce v mrazáku. Když tomel rozmrzne, nebude kyselý. Taniny totiž za takových podmínek kolabují.
- Kaki dejte do stejného sáčku s jablky, banány nebo rajčaty. Tyto plody uvolňují ethylenový plyn, díky kterému tomel rychleji dozrává.
Proč po tomelu nemůžete pít vodu
Tomel je jedním z těch produktů, které je obtížné kombinovat s některými jinými. Proto pití vody nebo mléka, jejich kombinace s alkoholem a tučnými jídly může způsobit zažívací potíže.
Plody tomelu se hodí ke kysaným mléčným výrobkům.
Přečtěte si také:
Jak etiketa vyžaduje jíst tomel
Podle etikety se kaki podávají celé. Tvrdé ovoce by se mělo nakrájet nožem a jíst vidličkou. Měkké – nakrájejte a jezte dezertní lžičkou.