Zelenina, která dozrává ve své přirozené sezóně, obsahuje maximum živin a vitamínů nezbytných pro udržení zdraví. Navíc jsou méně zpracovávány chemikáliemi.
Řepa
Zelenina obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty, které podporují zdraví srdce a krevního oběhu. Tradičně se používá do salátů, stripsů a boršče. Červená řepa (zejména pečená s ořechy) se ale dá využít i jako zdravá svačina do školy nebo do práce.
Mrkev
Dýně
Obsahuje malé množství bílkovin a má nízký obsah tuku, takže je dobrou volbou pro vyvážený jídelníček. Zejména pro ty, kteří mají cukrovku nebo mají nadváhu.
Brambor
V naší gastronomické kultuře snad nejoceňovanější. A ačkoli to někteří lidé démonizují, při konzumaci v rozumném množství jsou brambory stále důležitým zdrojem živin a vitamínů, stejně jako škrobu, komplexních sacharidů, které tělu zajišťují dlouhodobý přísun energie.
Bílé zelí
Obsahuje mnoho užitečných prvků, díky čemuž je důležitým produktem zdravé výživy. Je obzvláště bohatá na vlákninu a vitamín C, proto je důležité ji přidávat do každodenní stravy.
Připravila Světlana Komissarenko na základě informací z webu ministerstva zdravotnictví