Všichni lékaři a odborníci na výživu říkají, že ryby jsou pro lidské tělo velmi cenným produktem. Nicméně cena některých druhů ryb z nich dělá pro některé lidi nedosažitelný luxus. Ukazuje se však, že užitečné prvky lze získat z poměrně levných ryb.
Nemusíte kupovat tuňáka. Jaký druh ryb si vybrat, pokud je váš rozpočet omezený?
Ryby s nejnižším obsahem rtuti
Sardinka je ryba, která obsahuje nejméně rtuti ze všech ostatních. To je důležitý ukazatel, protože vysoké koncentrace tohoto kovu mohou být škodlivé. Negativní vliv rtuti je spojen s jejím toxickým účinkem na mozek, srdce a plíce. Výrazné hromadění této látky oslabuje imunitní systém a může vést až k selhání ledvin.
I konzervované sardinky obsahují spoustu užitečných látek. Je to tedy dobrý způsob, jak si jídlo zorganizovat spárováním s přílohou. Odborníci na výživu doporučují tento druh ryb konzumovat kvůli vápníku, draslíku, železu, vitamínu E a dalším živinám.
Nezapomeňte ale, že sardinky v konzervě obsahují také hodně sodíku nebo soli. Proto byste tento produkt samozřejmě neměli zneužívat. Maximálně zdravá ale bude pečená sardinka, kterou si sami připravíte z čerstvých ryb.
Přečtěte si také: