Z čeho se vyrábí těstoviny?
Těstoviny se obvykle vyrábějí z rafinované pšeničné mouky. Neobsahuje prakticky žádnou vlákninu ani živiny. Na pultech obchodů ale najdete těstoviny z celozrnné mouky. Takové produkty obsahují více draslíku, vlákniny a vitamínů. Nezpůsobují náhlé výkyvy hladiny cukru v krvi.
Pro zpestření jídelníčku si můžete pořídit těstoviny z rýžové nebo pohankové mouky. Budou také užitečnější.
Proč jsou těstoviny škodlivé?
Odborníci na výživu nedoporučují častou konzumaci běžných těstovin kvůli vysokému obsahu sacharidů. Nadbytek této látky totiž vede ke zvýšení hladiny cukru v krvi, což vede k cukrovce 2. typu a také způsobuje nadváhu a obezitu.
Je však důležité si uvědomit, že pasta jako nezávislý produkt může zřídka vést k takovým stavům. Častěji to nejsou těstoviny, ale jejich omáčky, které se stávají katalyzátory negativních změn v těle.
Lehce stravitelné sacharidy, které obsahují převážnou většinu druhů těstovin, dokážou tělu rychle dodat energii. Proto by byly vhodné pro použití před tréninkem nebo těžkou fyzickou námahou. Celozrnné těstoviny díky pomalému vstřebávání sacharidů dodají tělu energii na dlouhou dobu.
Jak vařit zdravé těstoviny
Al dente. Jedná se o klasický italský způsob přípravy těstovin, který se podává spíše ztuha než zcela uvařený. Tak je možné výrazně snížit glykemický index produktu.
Pravidlo zdravého talíře. Těstoviny jsou sacharid, který by měl zabírat čtvrtinu vašeho talíře. Stejné množství alokujeme na bílkoviny. Zbývající polovinu naplňte zeleninou, bylinkami a ovocem. Přidejte trochu tuku.
Alternativní těstoviny. Pravidelně nahrazujte běžné těstoviny zdravější alternativou: celozrnné, rýžové, pohankové atd.
Přečtěte si také:
Žádné mastné omáčky. Italové tvrdí, že nepřibírá na váze těstoviny, ale omáčka. Smetana, smažená slanina, kousky tučného vepřového masa – to vše neutralizuje účinek i těch nejzdravějších těstovin. Pro zdravou výživu jsou těstoviny nejvhodnější se zdravými oleji, zeleninou, pečeným masem nebo libovou drůbeží.