187
Hruška není o nic méně zdravé ovoce než jablko: jeden plod denně vás může ochránit i před lékaři.
Jaké jsou výhody hrušky?
Hodnota hrušky je především v tom, že je nízkokalorická a dá se jíst Lidékteří chtějí zhubnout.
- Dužnina hrušek také obsahuje pektin (vlákninu), která zlepšuje funkci střev, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a eliminovat toxiny.
- V hrušce je málo vitamínu C, ale je bohatá na minerály: kobalt, draslík, kyselinu listovou (vitamín B9). Draslík prospívá srdci, působí mírně močopudně a odvádí z těla přebytečné tekutiny. Kyselina listová a kobalt jsou nezbytné hematopoetické prvkyje pro syntézu krevních buněk.
- Slupka hrušek obsahuje biologicky aktivní látky: bioflavonoidy, třísloviny a také glykosid arbutin, který má antiseptické vlastnosti.
- Třísloviny obsažené ve slupce hrušek jsou užitečné pro osoby náchylné k průjmům. V tomto případě je užitečné pít kompoty z hrušek, zejména sušených. Hrušková dužina má naopak projímavý účinek a doporučuje se při zácpě.
Kontraindikace
Také s hruškami by měli opatrně zacházet ti, kteří trpí syndromem dráždivého tračníku s průjmem. Vzhledem k tomu, že hrušky obsahují hodně sacharidů, pokud máte cukrovku, měli byste dát přednost sladkokyselým odrůdám.
add a comment