životní styl

Kdy může být váš oblíbený nápoj škodlivý: celá pravda o kávě – měli byste ji vědět

30views

1. říjen je Světovým dnem kávy. „On Retirement“ pro vás shromáždil nejužitečnější informace o tomto nápoji.

Jaké jsou výhody kávy?

Předtím jsme si řekli

Také kofein obsažený v kávě pomáhá zvyšovat bdělost, zlepšuje náladu a koncentraci. Výzkumy ukazují, že pravidelná konzumace kávy může snížit riziko rozvoje Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

Káva dokáže zvýšit výdrž a výkon při cvičení, díky čemuž je oblíbená mezi sportovci.

Některé studie spojují pravidelnou konzumaci kávy se sníženým rizikem několika nemocí, jako je cukrovka 2. typu, srdeční choroby a některé typy rakoviny.

Kdo může pít kávu?

Zdraví dospělí mohou pít kávu. Většina studií ukazuje, že pití kávy s mírou (až 3-4 šálky denně) je bezpečné a může mít zdravotní přínosy.

Nápoj pomáhá zlepšit fyzickou výkonnost a vytrvalost, zejména před tréninkem. Proto jej mohou pít sportovci.

Káva je nezbytným nápojem pro ty, kteří chtějí zvýšit svou koncentraci. Káva pomáhá zvýšit bdělost a zlepšit kognitivní funkce.

Kdo by neměl pít kávu?

Kávu by neměly pít těhotné a kojící ženy. Vysoké dávky kofeinu mohou být spojeny s rizikem potratu a dalších komplikací. Doporučuje se omezit příjem na 200 mg denně (asi 1-2 šálky).

Káva je také kontraindikována pro osoby s úzkostnými poruchami. Kofein může zhoršit příznaky úzkosti a způsobit nespavost.

Ti, kteří mají kardiovaskulární onemocnění, by neměli pít kávu. Káva může zvýšit krevní tlak a srdeční frekvenci, proto by se tito lidé měli poradit s lékařem.

Pamatujte, že nadbytek kofeinu může vést k nespavosti a narušit kvalitu vašeho spánku, takže pokud máte problémy se spánkem, je nejlepší nepít ani kávu.

Boření nejoblíbenějších mýtů o kávě

Káva způsobuje dehydrataci. Přestože má káva mírný diuretický účinek, studie ukazují, že při střídmé konzumaci nezpůsobuje výraznou dehydrataci.

Káva má negativní vliv na srdce. Přestože vysoká konzumace kávy může zvyšovat krevní tlak, mírná konzumace není spojena se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění.

Káva brzdí růst dětí. Vědecký výzkum tento mýtus nepodporuje. Dětem a mladistvým se však nedoporučuje pít kávu pro její účinky na nervový systém.

Kávu byste měli pít pouze bez cukru a mléka. Je to otázka preferencí. Přidávání mléka a cukru v malých množstvích není škodlivé, ale uvědomte si obsah kalorií.

Přečtěte si také:

Leave a Response