Tato látka může způsobit mrtvici: kardiologové pojmenovali sýr, který je zdravotně nezávadný
Sýry obsahují aminokyseliny, bílkoviny, vápník a minerální látky. Jejich množství se může lišit a závisí na druhu sýra. Vědci věnovali pozornost množství sodíku v produktu. Tento mikroelement je sice pro lidský organismus důležitý, reguluje acidobazický stav a rovnováhu voda-sůl, podílí se na přenosu nervových vzruchů, ale jeho nadbytek může mít negativní vliv na zdraví.
Nadbytek sodíku může způsobit vysoký krevní tlak, vyvolat srdeční onemocnění a dokonce způsobit mrtvici.
Šest sýrů s nízkým obsahem sodíku
Mascarpone
Jemný tvaroh s jemnou texturou je ideální do dezertů a slaných přesnídávek.
Ricotta
Má dvě výhody: malé množství sodíku a významný podíl vápníku.
švýcarský
Rafinovaný sýr s výraznou ořechovou chutí a pevnou texturou. Vhodné na sendviče a saláty.
Smetanový sýr
Smetanový sýr, který se dobře kombinuje s ostatními přísadami. Proto jej kuchaři používají v různých kombinacích.
Měkký kozí sýr
Výrobky z kozího mléka obsahují méně sodíku než protějšky z kravského mléka. A díky pikantní chuti se zajímavým tónem je kozí sýr oblíbený mezi gurmány.
mozzarella
Všestranný sýr, který může být součástí mnoha pokrmů. Chutná skvěle čisté, pečené nebo rozpuštěné.
Přečtěte si také: