životní styl

Jaká vejce si vybrat – bílá nebo hnědá: farmář boří hlavní mýtus

52views

Dnes je v maloobchodní síti široký výběr vajec. Jejich skořápky mohou mít různé barvy: od bílé, mírně krémové až po tmavě hnědou. Někdy majitelé ve svých panstvích chovají kuřata, která snášejí vejce s namodralým nebo načervenalým odstínem. Co určuje barvu skořápky a jak to ovlivňuje kvalitu vajec?

Plemeno kuřete určuje barvu

Plemeno kuřete je určujícím faktorem při tvorbě barvy vajec.

Například oblíbené plemeno kuřat Leghorn White snáší bílá vejce. Farmáři často volí toto italské plemeno, protože vykazuje vysokou produktivitu: až 360 vajec v prvním roce života.

A vejce oblíbených linií plemene Dominant mohou mít různé barvy: od krémové po sytě hnědou.

„Mnoho z nás je zvyklých si myslet, že nejchutnější a nejzdravější vejce jsou tmavě zbarvená – hnědá nebo hnědá. Rádi bychom poznamenali, že barva vejce závisí pouze na plemeni a barvě kuřete a prospěšných vlastnostech vajec se tvoří díky jeho stravě,“ říká Valerij Silich, který obyvatelům Kyjeva dodává produkty od farmářů.

Která vejce chutnají lépe: bílá nebo hnědá

Podle Valeryho Silicha, pokud slepice vyrůstají zdravě a jedí to nejlepší obilí a přírodní krmivo, jsou jejich vejce naplněna vápníkem, železem, jódem, fosforem, hořčíkem, mnoha vitamíny a dalšími minerály. A to nezávisí na barvě skořápky.

Přečtěte si také:

Odborníci zároveň poznamenávají, že rozdíl v chuti mezi průmyslovými a farmářskými vejci je značný. Kuřata, která mají přístup k širší stravě, přicházejí do styku s půdou, přijímají jako potravu zelení a snášejí chutnější vejce.

Leave a Response