životní styl

Mohou lidé starší 50 let jíst slepičí vejce? Zde je to, co říkají odborníci

43views

Je možné jíst slepičí vejce v neomezeném množství? Co radí odborníci na výživu lidem nad 50 let?

Slepičí vejce jsou bohatá na nasycené tuky, vitamíny a čisté bílkoviny. Zároveň jsou poměrně nízkokalorické. Tento produkt také obsahuje lutein a zeaxanthin, které jsou dobré pro oči, a také cholin, který pomáhá udržovat zdraví mozku a nervového systému.

Jaká je běžná spotřeba vajec?

Pro dospělého člověka, který nemá žádnou zvláštní fyzickou aktivitu, se považuje za normální konzumovat 2-3 vejce denně. S množstvím 6-7 vajec týdně byste to však neměli přehánět. Výjimkou mohou být sportovci a lidé se zvláštní fyzickou aktivitou při práci. U nich je povolená norma 14-15 vajec týdně.

Kolik vajec by měli lidé jíst po 50 letech

Vejce nepatří mezi potraviny, které odborníci na výživu doporučují vyřadit nebo omezit po 50. roce věku. Zatímco konzumace slaných, sladkých a příliš zpracovaných potravin se stává nežádoucí, u vajec to neplatí.

Výzkum z roku 2023 naznačuje, že jedno až dvě vejce denně jako součást pestré a vyvážené stravy mohou být pro většinu lidí prospěšná.

Odborník na výživu Tony Castillo říká, že „pro starší dospělé s normální hladinou cholesterolu jsou dvě vejce denně přijatelná jako součást zdravé stravy.“

:

Výrazné překročení doporučených norem konzumace vajec může vést ke zvýšení „špatného“ cholesterolu. To zase negativně ovlivní fungování kardiovaskulárního systému.

Leave a Response