životní styl

Káva bez kofeinu: Z čeho je skutečně vyrobena a je bezpečné ji pít

48views

O kávě obecně a o kávě bez kofeinu zvláště koluje mnoho mýtů. Zkusme přijít na to, jaká technologie se používá k odstranění kofeinu z kávy.

Káva bez kofeinu je káva vyrobená z kávových zrn, ze kterých bylo odstraněno přibližně 97 % kofeinu. Existují různé metody. Nejčastěji se používají chemikálie: methylenchlorid nebo ethylacetát.

Nejprve se zelená, nepražená kávová zrna spaří, aby nabobtnala a otevřela póry. Poté se promyjí v methylenchloridu nebo ethylacetátu, aby se odstranil kofein. Zbývající chemikálie se odstraní párou a promyjí se. Teprve poté se kávová zrna praží.

Je káva bez kofeinu bezpečná?

Káva bez kofeinu obsahuje stejné látky jako běžná káva, kromě kofeinu. Způsob a množství konzumace nápojů tedy nedělá zásadní rozdíl. Káva bez kofeinu však nebude mít stimulační účinek. Ani káva bez kofeinu by se však neměla pít v litrech.

Mírné dávky tohoto nápoje volí lidé trpící vysokým krevním tlakem, mající problémy se spánkem a usínáním.

Přečtěte si také:

Někteří se obávají, že větší škody mohou způsobit chemikálie, které kávu dekofeinují. Ve velkém množství může methylenchlorid zvýšit riziko rakoviny jater a plic a také poškození centrálního nervového systému. Musí se však jednat o velké dávky. U kávy bez kofeinu je přípustný limit 0,001 procenta. Účinek chemické látky na organismus je proto díky mikrodávce prakticky vyrovnán. Navíc jeho zbytky po umytí při pražení bobů shoří.

Druhou látkou, která kávu dekofeinuje, je ethylacetát. Je to docela bezpečné. Nachází se dokonce v některých druzích ovoce, jako je kiwi.

Leave a Response