životní styl

Která čokoláda je zdravější: hořká, mléčná nebo bílá a z čeho se vlastně vyrábí?

35views

Mléčná čokoláda je lídrem v prodeji

Mléčná čokoláda obsahuje kakao, cukr a mléko. Na rozdíl od hořké čokolády má méně suchých kakaových částic. Tento produkt obsahuje zdravé antioxidanty.

Mléčná čokoláda byla poprvé vyrobena smícháním prášku z kakaových bobů a sušeného mléka v roce 1875 ve Švýcarsku. I když nápoj – mléčná čokoláda – existoval už dlouho. V roce 1930 uvedla společnost Nestlé na trh první tyčinku mléčné čokolády. Oproti hořké čokoládě byla chuťově jemnější a levnější. Proto si rychle získal popularitu.

100gramová tabulka mléčné čokolády obsahuje 530-550 kcal, 10 g bílkovin, 35 g tuku a 50 g sacharidů. Kromě toho obsahuje 3,5 g vlákniny, řadu vitamínů a minerálů: sodík, draslík, vitamín A, vápník, vitamín B12, železo a hořčík. Mléčná čokoláda obsahuje také malé množství cholesterolu a kofeinu. Mléčná čokoláda je proto rychlým energetickým nápojem a superpotravinou, která zlepšuje mozkovou činnost, paměť a koncentraci.

Konzumace mléčné čokolády způsobuje prudké zvýšení hladiny cukru v krvi.

Oblíbenec labužníků – hořká čokoláda

Hořká čokoláda je klasickou verzí produktu. Ve formě tvrdé tyčinky se objevil na počátku 19. století, kdy se ve Švýcarsku z kakaových bobů extrahovalo kakaové máslo. Do té doby se nápoj připravoval z kakaového prášku.

Hořká čokoláda obsahuje kakaový prášek, kakaové máslo a moučkový cukr. V závislosti na proporcích získávají výrobci hořkou nebo hořkou čokoládu.

Podle DSTU lze hořkou čokoládu nazvat čokoládou obsahující nejméně 55 % kakaových bobů a hořkou čokoládou – nejméně 72 %. Hořká čokoláda nesmí obsahovat barviva, příchutě a další složky: ořechy, sušené ovoce, cereálie a další plniva.

Hořká čokoláda je také velmi kalorická: 100 g produktu obsahuje 540 kcal, 6 g bílkovin, 35 g tuku a 48 g sacharidů. Na rozdíl od mléčné čokolády, která obsahuje tuky živočišného i rostlinného původu, hořká čokoláda obsahuje pouze mononenasycené rostlinné tuky z kakaového másla.

Hořká čokoláda nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak prudce: její glykemický index je 25 jednotek, zatímco u mléčné čokolády je 70 jednotek.

Mezi pozitivní vlastnosti hořké čokolády patří její antioxidační účinek, příznivý vliv na cévy a srdce, normalizace krevního tlaku, snížení cholesterolu, posílení imunitního systému a regulace funkce ledvin.

Čokoláda bez kakaového prášku – bílá

Bílá čokoláda vůbec neobsahuje kakaový prášek. Skládá se z kakaového másla, cukru, sušeného mléka a vanilinu. Jeho kalorický obsah se však přibližně rovná hořké a mléčné čokoládě.

První bílá čokoláda byla vyrobena v továrně Nestlé současně s mléčnou v roce 1930. Byla určena lidem, kteří byli alergičtí na theobromin, který je obsažen v kakaovém prášku.

Velké množství cukru nebo jiného sladidla v bílé čokoládě – až 55 % – ji činí nejméně zdravou. Zároveň je ve výrobku málo kakaového másla a také sušeného mléka.

Přečtěte si také:

Leave a Response