životní styl

Proč se oblečení krčí, co děláme špatně – problém není jen v teplotě a režimu praní

55views

Proč se prádlo při praní sráží?

Smrštění je nežádoucí zmenšení velikosti a objemu materiálů v důsledku fyzikálních a chemických procesů. U některých textilií je to velmi častý jev. Je důležité pochopit, že ke smrštění může dojít jak během praní, tak během sušení oděvů.

Aby se zabránilo takové situaci, provádějí výrobci tkanin před šitím výrobků dekatizaci. To je název pro mokré a tepelné zpracování před šitím oděvů. Poté se látka obvykle nesráží a položky nemění tvar a velikost.

Společnost, která vyrábí pračky Whirlpol, podotýká, že nejčastější příčinou srážení je vysoká teplota nebo nesprávně zvolený prací cyklus.

Jak se vyhnout srážení prádla při praní

Pokyny pro praní, sušení a žehlení naleznete na štítku výrobce a dodržujte je.

Pokud je položka označena jako „pouze suché čištění“, neperte oděv v pračce. Nejlepší je odnést takové věci do profesionální čistírny.

Vzhledem k tomu, že teplota je pro smrštění kritická, vybírejte prací cyklus pečlivě. Rychlé praní ve studené vodě má větší šanci uchovat předměty a nezdeformovat je.

Jak sušit prádlo bez sražení

Při používání bubnové sušičky věnujte pozornost nastavení teploty. Jinak se správně vyprané prádlo může během sušení srazit. Čím nižší je teplota, tím menší je riziko smrštění.

Nesušte oblečení v blízkosti horkého radiátoru. Nevěšte věci na pálícím slunci. Je lepší zvolit polostínované oblasti. Také byste neměli přesušit věci, které podléhají smrštění.

Možná vás budou zajímat i novinky:

Leave a Response