životní styl

Nejzdravější sladkosti byly pojmenovány: můžete je jíst každý den bez újmy na zdraví

108views

„Zmrzlina, čokoláda, marshmallows, bonbóny, med – to jsou sladkosti. A sladkosti jsou sladké, a sladké – protože mají hodně cukru. A když je hodně cukru, tak je tam hodně kalorií. A pokud je hodně kalorií, tak je produkt kalorický a je potřeba ho dávkovat tak, aby se pas nevyhýbal směrem ven Má filozofie ohledně výběru sladkostí se nemění: nevybírejte nejzdravější nebo nejméně kalorickou chuť. vyberte si to nejchutnější pro vás osobně Sladkosti jsou totiž potravou pro duši, ne pro tělo,“ podotýká trenérka.

Na otázku, které sladkosti jsou zdravé, Viktor Mandzyak sebevědomě odpovídá: „Určitě sušené ovoce.“

Proč je sušené ovoce užitečné

Odborník na výživu vysvětluje, že sušené ovoce není nic jiného než ovoce a bobule, které byly zbaveny většiny vody.

„Pokud průměrné ovoce obsahuje 85 % vody, pak sušené ovoce obsahuje jen 15 %. Samotné sušení dělá z ovoce dezert, nejzdravější dezert, protože všeho v něm nabývá na množství a je koncentrované. Sušené ovoce se stává dezertem, protože množství cukr v něm vzroste 6x, v průměru z 10 na 60 % a stává se nejzdravějším, protože sušením se v něm koncentrují vitamíny, minerály a vláknina. Výjimkou je kyselina askorbová: vitamín C je citlivý na teplo,“ píše Viktor Mandzyak.

Obsahuje sušené ovoce vlákninu?

Podle výživové poradkyně obsahuje sušené ovoce 7-9 g vlákniny na 100 g výrobku. Moderní dietetika doporučuje konzumovat alespoň 25 g vlákniny denně. Ale člověk 21. století tuto normu prakticky nenaplňuje.

„Každý gram zkonzumované vlákniny snižuje vstřebávání kalorií. To znamená, že pokud 100 gramů sušených švestek nominálně obsahuje 250 kalorií, pak s přihlédnutím k 49 kaloriím, které se díky vláknině nevstřebá (7 x 7 = 49), tělo ze sušené smetany přijme jen 200 kalorií,“ cituje trenér své výpočty.

A uzavírá: „Takže sušené ovoce možná není nejchutnější dezert, ale rozhodně je nejzdravější!“

Přečtěte si také:

Leave a Response