životní styl

Proto byste měli rajčata skladovat stonkem dolů.

226views

Většina lidí slyšela, že rajčata je lepší skladovat mimo lednici, aby zůstala déle chutná a čerstvá. Ale to není všechno. Stačí jen další malá změna návyků, abyste si jejich lepší chuť užívali déle.

Rajčata podléhají zkáze. Vše je o vodě

Rajčata obsahují 93 % vody a jejich slupka je velmi tenká. Při každém porušení slupky se do rajčete dostane více vzduchu. Tím může začít proces hnití.

Když odlupujeme stopku, porušujeme slupku rajčete. Díky tomu se dovnitř snáze dostane vzduch. Proto by se rajčata s odlomenou stopkou měla skladovat jinak než rajčata s neporušenou stopkou.

Se stonkem nahoru nebo dolů? Je to velký rozdíl

Kulinářský časopis Cook’s Illustrated provedl experiment. Dvě várky rajčat s odlomenou stopkou nechal v kuchyni při pokojové teplotě několik dní: jednu položil stopkou nahoru, druhou opačně.

Ukázalo se, že rajčata se stonkem dolů hnijí mnohem pomaleji než rajčata umístěná opačně.

Proč k tomu došlo? Je to jednoduché. Skladování rajčat při pokojové teplotě stranou se „stopkou“ dolů chrání rajčata o něco lépe a zabraňuje pronikání vzduchu přes odkryté místo u stopky. V důsledku toho vydrží takto skladovaná rajčata déle čerstvá.

Rajčata mimo lednici nebo v lednici? Vědci se neshodnou

Často také slýcháme radu, že rajčata je lepší skladovat mimo lednici. Na toto téma bylo dokonce provedeno několik vědeckých studií.

Většina vědců zastává názor, že při teplotách nižších než 10 stupňů Celsia se v rajčatech začíná tvořit sloučenina (nazývaná (Z)-3-hexenal), která je zodpovědná za zhoršení jejich chuti.

Proto je v zájmu zachování chuti skutečně lepší rajčata v lednici neuchovávat. Mimo chladničku vydrží rajčata čerstvá kratší dobu, ale to lze napravit tím, že je budete skladovat stonky dolů a odstraníte případné fóliové obaly.

Leave a Response