životní styl

Kávu si dejte nejpozději v tuto hodinu, jinak svému tělu neprospějete.

105views

Káva je snad nejoblíbenějším nápojem na celém světě. Mnoho lidí si bez ní nedokáže představit den. Na rozdíl od minulosti dnes vědci obvykle nepoukazují na její škodlivost, ale zdůrazňují její pozitivní účinky. Neměli bychom však zapomínat, že tento stimulant obsahuje velké množství kofeinu. Může se vám proto stát, že pokud si ho dáte později, váš spánek nebude dostatečně kvalitní. To může mít v mnoha ohledech velmi negativní vliv na zdraví organismu.

Výsledky jsou jasné

Podle výzkumů účinek kávy vyprchává z těla poměrně pomalu. Proto byste se měli vyhnout pití kávy po 14. hodině nebo alespoň sedm hodin předtím, než jdete spát.

Studie publikovaná v časopise Journal of Clinical Sleep Medicine uvádí, že kofein konzumovaný šest hodin před spaním stále negativně ovlivňuje spánek, a to i přesto, že účastníci výzkumu již žádný účinek nepociťovali. Přestože většina z nich byla schopna usnout bez problémů, přesné přístroje naměřily, že kvalita spánku lidí konzumujících kofein tři až šest hodin před spaním nebyla tak dobrá.

Pití kávy odpoledne a večer může také narušit vnitřní hodiny člověka. Výzkum v časopise Science Translational Medicine zjistil, že dvojité espresso tři hodiny před spaním může způsobit posun vnitřních hodin až o hodinu oproti standardnímu časovému cyklu. Může se to zdát banální, ale další výzkumy potvrzují, že pravidelné narušování vnitřních hodin vede k srdečním problémům a neurologickým poruchám, jako je Alzheimerova choroba.

Kdy pít kávu

Kávu obvykle pijeme, když se cítíme unavení. Ne vždy je to však dobré řešení. V konečném důsledku nás totiž ještě více unaví. Pokud si dáme kávu před spaním, kofein zpomaluje tvorbu spánkového hormonu melatoninu, který rozhoduje o kvalitě spánku. Můžete spát kratší dobu nebo se častěji budit. Odborníci považují za nejoptimálnější dobu pro konzumaci kávy dobu mezi 10:00 a 12:00.

Pokud jde o celkovou spotřebu kávy, podle Mayo Clinic by příjem kofeinu neměl překročit 400 miligramů denně, což jsou čtyři šálky kávy. V odpoledních hodinách byste se měli vyhnout i dalším nápojům, které obsahují kofein, ať už se jedná o energetické nápoje, čaj nebo limonády.

Leave a Response