životní styl

Pijte denně co nejvíce kávy, abyste měli dobrý účinek na organismus.

91views

O účincích kávy bylo napsáno mnoho stránek, a to jak o těch negativních v minulosti, tak o těch pozitivních v poslední době. Žádná studie se však dosud nezabývala vlivem kávy na kardiovaskulární zdraví v takovém rozsahu, jaký prezentovali lékaři a vědci na loňském kongresu Evropské kardiologické společnosti.

Ochranný účinek kávy

„Pokud je nám známo, jedná se o nejrozsáhlejší studii zabývající se vlivem pravidelné konzumace kávy na kardiovaskulární zdraví u lidí, u nichž dosud nebyla diagnostikována srdeční porucha,“ uvedla pro Science Daily Judit Simonová, jedna z autorek studie z Budapešťské univerzity.

Studie ukázala, že pravidelná konzumace kávy je nejen bezpečná, ale že ani relativně vysoká konzumace kávy nebyla spojena s žádnými kardiovaskulárními problémy u lidí, kteří byli sledováni po dobu 10 až 15 let.

„Naopak, konzumace až tří šálků kávy denně byla jednoznačně spojena s nižším rizikem mrtvice nebo úmrtí z jiné kardiovaskulární příčiny,“ říká kardioložka Judit Simonová. Navíc se může odvolávat na údaje od téměř půl milionu pacientů.

Dávejte si pozor, jakou kávu pijete

Výsledky této studie potvrzují předchozí zjištění, podle kterých jsou obecně až čtyři šálky kávy denně zdraví prospěšné. To je poměrně hodně a pokrývá běžnou spotřebu naprosté většiny lidí. Tato studie se však zabývala i lidmi, kteří pijí více kávy. U nich nebyl zjištěn ještě větší ochranný účinek většího množství kávy. Na druhou stranu se neprokázalo ani její zvláštní škodlivost, i když například dvacet káv denně už může způsobit různé problémy, například problémy se spánkem.

Je však také pravda, že není káva jako káva. Výše uvedené poznatky se týkají tzv. černé kávy, tedy nápoje bez přidaného cukru a mléka. Jakmile začnete s kávou takto zacházet a pít ji ve velkém množství, nelze očekávat žádné pozitivní účinky na zdraví. Naopak, zejména cukr bude mít spíše negativní vliv.

Leave a Response