životní styl

Nepijte měsíc kávu a s vaším tělem se začne dít toto.

146views

Káva, stejně jako čaj, kakao a kolové nápoje, obsahuje kofein. Je to nejrozšířenější stimulant na světě. Víte, co se stane, když kofein ze stravy vyřadíte?

Kofein a jeho pozitivní účinky

Mezi pozitivní účinky kofeinu patří snížení únavy nebo zlepšení koncentrace a paměti. Zrychluje srdeční tep, stimuluje dýchací a oběhový systém a zvyšuje krevní tlak u těch, kteří bojují s nízkým krevním tlakem. Napomáhá hubnutí a pomáhá spalovat kalorie. Kofein je také považován za antiastmatikum.

Pozor na negativní účinky kofeinu

Kofein však také způsobuje překyselení, bolesti žaludku a pálení žáhy. Káva působí také močopudně, proto ke kávě vypijte navíc sklenici vody. Na kofeinu je také snadné stát se závislým. Abstinenční příznaky se mohou objevit, když se množství kofeinu sníží nebo když se zcela vyloučí.

Příznaky po vysazení kofeinu

Abstinenční příznaky jsou mírné a odezní během několika dní. Může se objevit podrážděnost, únava a náladovost. Za bezpečnou dávku se považuje 300 mg kofeinu, tj. 3 šálky kávy denně. Pokud máte rádi kávu, dejte si místo instantní kávy espresso. Zrnková káva by měla být dobře skladovaná, světlá, nepražená a čerstvě namletá.

Pozor na kávu s mlékem a cukrem

Káva a černý čaj se často sladí a pijí se smetanou nebo mlékem. Jedna káva pak má 200 i více kalorií. Kolové nápoje a limonády jsou plné cukru. Když vyřadíte kávu s cukrem a mlékem nebo šlehačkou, často zhubnete. Může to však být i naopak. Kofein potlačuje chuť k jídlu a může způsobit, že budete mít větší hlad. Silná černá káva vám pomůže spálit více kalorií a zrychlí váš metabolismus. Vaše tělo se však rychle přizpůsobí a neměli byste přibírat na váze.

Více energie a spánku

Kofein může narušit usínání a kvalitu spánku až 6 hodin před spaním. Večer nemůžete usnout, ráno se probudíte unavení a znovu sáhnete po kávě. Lidé, kteří kofein neužívají, mají hlubší a kvalitnější spánek. Po vysazení kofeinu můžete být nějakou dobu více unavení, ale vaše tělo se rychle přizpůsobí a časem budete mít více energie.

Nalezení klidu

Kofein je stimulant centrální nervové soustavy, který dočasně potlačuje únavu, probouzí bdělost, stahuje cévy a zvyšuje krevní tlak. Pokud kofein vyřadíte, budete méně úzkostní a vystresovaní a najdete klid. Navíc ulevíte svému trávicímu traktu a zmírníte dehydrataci.

Leave a Response