životní styl

Tohle dělá káva s mlékem s vaším žaludkem. Věděli jste to?

110views

Káva je pravděpodobně jedním z nejoblíbenějších nápojů vůbec. Mnoho z nás si ji dopřává každý den. Ráno nás probouzí a pomáhá nám nastartovat den, popíjíme ji mezi prací i s přáteli v kavárně. Vyrábí se v mnoha různých variantách a jednou z těch tradičních je káva s mlékem. Jaký má ale vliv na naše zdraví? Potlačuje mléko účinek kofeinu, nebo nám naopak škodí?

Oblíbená klasika pod palbou kritiky

Cappuccino, caffè latte, macchiato… Káva s mlékem je na jídelním lístku většiny restaurací a kaváren. Mezi hosty patří tradičně k nejoblíbenějším variantám. I doma si většina z nás přidává do kávy kapku mléka na zjemnění. Kávoví gurmáni jsou však často proti. Ve skutečnosti obvykle doporučují vychutnat si lahodný hořký nápoj samotný a „nekazit“ jeho chuť mlékem nebo dokonce cukrem. Jiné kritické hlasy tvrdí, že mléko v kávě je nezdravé a může způsobit řadu problémů. Je tomu skutečně tak, nebo jde jen o nepotvrzené mýty?

Káva s mlékem prý způsobuje žaludeční problémy

Jedna z teorií tvrdí, že mléko v kávě našemu zažívání rozhodně neprospívá. Může způsobovat bolesti břicha, křeče v trávicím traktu nebo pálení žáhy. Pravdou je, že mnoho lidí má obecně problémy se vstřebáváním mléka. Nesnášenlivost laktózy je nepříjemný stav a mléku bychom se měli zcela vyhnout a nahradit ho alternativou, například mandlovým nebo sójovým mlékem.

Pokud však s kravským mlékem problémy nemáte, trocha přidaná do kávy vašemu zažívání pravděpodobně neuškodí. Samozřejmě můžete zjistit, že vám celkově nevyhovuje – zejména pokud ho pijete například na lačný žaludek. Nebylo však prokázáno, že by za to mohlo mléko.

Existuje riziko vzniku rakoviny?

Předpokládá se, že škodlivost mléka v kávě přispívá ke vzniku rakoviny slinivky břišní. Žádný výzkum to však nepotvrdil. Opatrní by měli být pouze lidé, kteří již onemocněli slinivkou. V takovém případě je nutné poradit se s lékařem o správné životosprávě. Zdraví jedinci se však nemusí obávat.

Kofein a další látky v kávě

Někteří lidé si myslí, že když si kávu naředí mlékem, oslabí to účinek kofeinu. To však není pravda. Mléko nemá v tomto případě téměř žádný účinek. Může však trochu prodloužit nástup kofeinu, takže káva s mlékem se nezdá tak silná. Pokud tedy potřebujete okamžité nakopnutí kávou, je lepší dát si obyčejnou černou.

Co se týče ostatních látek v kávě, ani u nich se nemusíte obávat, že by je mléko ovlivnilo. Káva je vynikajícím zdrojem antioxidantů, které mají mimo jiné účinky proti stárnutí. Podle některých teorií mléko antioxidanty v kávě ničí. Ve skutečnosti je ničí nesprávné pražení – proto byste si měli vždy vybírat kvalitní kávu.

Mléko v kávě tedy není zásadně škodlivé, stejně jako káva samotná. Naopak může být zdraví prospěšné – v přiměřeném množství může zabránit kardiovaskulárním onemocněním nebo cukrovce 2. typu.

Leave a Response