životní styl

Přidejte si toto koření do kávy. Odstraňuje nadýmání a chrání před nemocemi.

166views

Je to jedno z nejstarších koření používaných člověkem. Používalo se již ve starém Egyptě a na Dálném východě. Římané milovali jeho vůni a Řekové uznávali jeho zdraví prospěšné vlastnosti. Dnes už nám zbývá jen rozvíjet zájem o kardamom. Protože to opravdu stojí za to!

Kardamom, který byl objeven na Dálném východě a poté se rozšířil a zpopularizoval po celém světě, je mnohými označován za krále mezi kořením. Přestože jeho cena může být závratná – téměř stejně vysoká jako cena slavného šafránu – chuť a vlastnosti kardamomu by nás měly účinně povzbudit k jeho pravidelnému používání. Je opravdu něčím výjimečný.

Kardamom – historie a použití

Přirozenou domovinou kardamomu je Čína a Indie. Kardamom „rozšířily“ po světě nejen kdysi dominantní civilizace, jako byl Řím a Řecko, ale také hordy Vikingů, kteří si oblíbili zejména charakteristickou vůni tohoto koření. Dnes je tento vytrvalý příbuzný zázvoru známý po celém světě a pěstuje a sklízí se mimo jiné ve Střední Americe a Nepálu.

Kardamom se používá jako jeden z nejdůležitějších prvků v kari a garam masale – jedněch z nejoblíbenějších kořenících směsí indického původu na světě. Zajímavé je, že kardamom se hodí i do sladkých kompozic, proto se jím sypou sušenky, likéry, džemy a… káva.

Kardamom pro zdraví

Přidání kardamomu do kávy se ukazuje být nejen chuťovým, ale i léčebným požitkem. Toto koření má totiž řadu jedinečných zdravotních účinků, které stojí za to prozkoumat právě teď. Pojďme se podívat na hlavní výhody pití kávy s kardamomem:

  • Bojuje proti nevolnosti, přetížení a nadýmání
  • Zmírňuje příznaky nachlazení a chřipky
  • Má antioxidační a detoxikační účinky
  • Zmírňuje bolest a otoky
  • Brzdí rozvoj rakoviny a má preventivní účinky
  • Podporuje hubnutí tím, že zrychluje metabolismus
  • Díky těmto a dalším vlastnostem je kardamom ve světě jedinečný. Stojí za zvážení, zda si jeden nebo dva sáčky nekoupit domů. Káva se špetkou tohoto koření nejen skvěle chutná, ale také podpoří váš organismus při zdravotních potížích!

Leave a Response