životní styl

Je zdravější pít ráno černý čaj nebo kávu?

100views

Málokdo si dokáže představit život bez kávy nebo čaje. Vždyť jde o jedny z nejoblíbenějších nápojů na světě. Káva i čaj mají nepochybně mnoho zdravotních výhod, ale je jeden zdravější než druhý? Podívejme se na to. Srovnejme kávu a černý čaj, protože ten je jednoznačně nejrozšířenější a tvoří 78 % celkové produkce a spotřeby čaje.

Je pití kávy a čaje prospěšné?

Rozhodně! Tedy v rozumných mezích. Káva i čaj obsahují antioxidanty, které nás chrání před srdečními chorobami a rakovinou, dodávají nám energii a pomáhají při hubnutí. Káva zvyšuje počet spálených kalorií, pití čaje pomáhá hubnout.

A co kofein?

Kofein je celosvětově nejrozšířenější stimulant, který se nachází v kávě i černém čaji. Snižuje riziko onemocnění (cukrovka 2. typu, demence, Alzheimerova choroba, ztukovatění jater), zlepšuje sportovní výkon, náladu a duševní bdělost. Do jisté míry na nás působí blahodárně, ale pokud to s ním přeženeme, objeví se nežádoucí účinky.

Obsah kofeinu v jednotlivých druzích kávy a čaje se liší v závislosti na množství nápoje, způsobu přípravy a délce louhování, ale obecně platí, že šálek kávy obsahuje přibližně dvakrát více kofeinu než šálek čaje.

Co nás více nakopne?

Káva i čaj zvyšují hladinu energie, ale káva nastupuje okamžitě, zatímco čaj postupně. Kofein v kávě zvyšuje bdělost a snižuje únavu, může nám dodat energii téměř okamžitě. Ve skutečnosti naše tělo vstřebá 99 % kofeinu do 45 minut po vypití kávy, ale maximální koncentrace v krevním oběhu nastane již za 15 minut.

Čaj má nižší obsah kofeinu, ale je bohatý na L-theanin – antioxidant, který stimuluje náš mozek. Čaj nám pomáhá zklidnit se, uvolnit se a udržet si bdělost, soustředění, pozornost a bystrost.

Volba je na vás

Střídmá konzumace kávy i čaje nám může být jen ku prospěchu, neboť je zdraví prospěšná. Nelze tedy říci, který nápoj je „zdravější“, záleží jen na vašich preferencích. Pijte to, co vám chutná a co vám dělá radost.

Leave a Response