životní styl

6 způsobů přípravy kávy bez elektřiny

120views

Kempování v přírodě nebo pobyt v kempu neznamená, že se musíte vzdát dobré kávy. Ukážeme vám, jak připravit kávu na táboráku nebo pomocí přenosného plynového vařiče. A při cestování autem je příprava kávy ještě snazší.

Nejstarší příprava, džezva

Džbán s dlouhou rukojetí a kuželovitým tvarem je jednou z nejstarších nádob na přípravu kávy. Nádoba se naplní do dvou třetin vodou, přidá se káva a vše se postaví na oheň. Příprava kávy není rychlá, káva by měla v konvici probublat, mírně vychladnout, znovu probublat a pak znovu probublat.

Jednoduchý frenchpress

Frenchpress lze obvykle koupit ve skle, ale na cesty je lepší kovový nebo plastový. Kávovou směs zalijete horkou vodou, zamícháte a po chvíli stlačíte sedátko až na dno. Čistou kávu pak vylijete. Frenchpress je třeba hned po přípravě kávy vypláchnout, protože údržba frenchpressu je při cestování náročnější.

V kapse dripperu

Kapačka, kterou si můžete přibalit na horskou túru. K dispozici je také silikonový. Jedná se o kónickou nádobu, do které přidáte papírový filtr. Kávová směs se v něm několikrát krouživým pohybem protáhne horkou vodou. Tato příprava kávy je poměrně rychlá.

Moka konvice na oheň

Moka konvice je rozšířená po celém světě. Dříve byla tak oblíbená, že byste nenašli jedinou italskou domácnost, kde by moka konvička chyběla. Dno se naplní vodou. Poté se do moka konvice vloží děrovaný zásobník a přišroubuje se horní část se sítkem a těsněním. Voda prochází pod tlakem do horní části. Káva má plnou a intenzivní chuť.

Stohovatelný aeropress

Je vyroben z odolného plastu, takže je ideální na cesty. Na konec válce se našroubuje sítko a vloží se papírový filtr. Vše se umístí na horní část varné nádoby, nasype se káva a zalije se horkou vodou. Poté se stiskne připravený píst a přefiltrovaná káva se nalije do nádoby.

Moderní příprava kávy

Několik modelů malých nebo ručních kávovarů lze zakoupit v provedení do zásuvky automobilu. Některé jsou dokonce vybaveny mlýnkem na kávu a uvaří vám kávu ze zrn. Ani na cestách se nemusíte vzdávat pohodlí.

Leave a Response