životní styl

Zalévání česneku. Věnujte pozornost důležitému datu, pak ho musíte přestat zalévat.

142views

Pravidelná zálivka česneku je důležitá zejména v počátečních fázích vývoje. Existuje však bod, kdy byste měli přestat česnek zalévat, aby mohl správně dozrát. To umožní, aby se na rostlině plně vytvořily šupiny, které chrání cibulky. Měli bychom ji těsně před vykopáním ještě zalít? Kdy je nejlepší doba pro sklizeň česneku? Vysvětlujeme.

Zavlažování hraje při pěstování česneku důležitou roli, protože stejně jako u všech rostlin má přímý vliv na kvalitu a bohatost úrody. V počátečních fázích růstu rostlina vyžaduje pravidelné zavlažování, aby mohla správně zakořenit.. Půda by měla být vlhká, ale ne mokrá. Jak rostlina roste, lze zálivku poněkud omezit, ale stále je třeba dbát na to, aby byla půda mírně vlhká.

V období intenzivního růstu česnek zalévejte jednou týdně.. Vždy však musíme pamatovat na to, abychom frekvenci zalévání přizpůsobili povětrnostním podmínkám, zejména v suchých obdobích. V chladnějších měsících lze tuto péči omezit, protože česnek pak přechází do klidového režimu.

Nejvhodnější je zalévat česnek přímo u báze rostliny a vyhnout se smáčení listů. Můžeme také použít kapkové zavlažovací systémy, které dodávají vodu přímo ke kořenům, čímž minimalizují riziko ztráty vody a vzniku chorob. Česnek potřebuje asi 2,5 cm vody týdně., proto se vyplatí sledovat vlhkost půdy, aby se zabránilo jejímu vysychání i přemokření.

Při nedostatku vody mohou listy česneku žloutnout a vadnout, což znamená, že je třeba zvýšit zálivku. Bohužel nadměrné zavlažování může přispět ke vzniku kořenové hniloby a houbových chorob. Půda musí být dobře odvodněná, protože to zabraňuje stagnaci vody. Přidáním kompostu do něj můžeme zlepšit jeho strukturu a schopnost zadržovat vlhkost. Optimální pH pro česnek je 6,0-7,0.

Zalévání česneku před jeho vykopáním

Asi dva týdny před sklizní zimního česneku začnou listy žloutnout, signalizuje začátek procesu proudění mízy z vrcholu rostliny do cibulí.. To způsobuje zvětšování objemu a velikosti cibulí. Během tohoto období je třeba zalévání zcela zastavit, aby se na rostlině vytvořily šupiny, které chrání cibulky.. Nadměrné množství vody může šupiny narušit a způsobit, že se hlavičky při vykopávání vysypou a část hřebíčků zůstane v zemi. Znamená to také, že česnek budeme moci skladovat mnohem kratší dobu.

Déšť před vykopáním česneku má na rostlinu také negativní vliv, protože způsobují, že šupiny zcela nezakryjí cibule.. Po vykopání je nezbytné česnek nejprve usušit a použít. Chcete-li získat kvalitní česnek, který lze skladovat přes podzim a zimu, přestaňte ho zalévat alespoň dva týdny před plánovaným kopáním. Tím zajistíte, že česnek bude řádně připraven k dlouhodobému skladování až do příští sklizně.

Kdy česnek okopávat?

Když česnek začne vytvářet šipky s květenstvím a nadzemními cibulkami, odlomte je, aby se vytvořily větší hlavičky. V každé odrůdě je však dobré ponechat několik kusů. Když se květenství dozrávají, šupiny pokrývající anténní cibulky se lámou. a spodní listy rostliny žloutnou. To znamená, že je čas sklízet, i když některé listy jsou v té době ještě zelené.

Sklizeň je nejlepší provádět za suchého počasí, protože tehdy můžeme česnek rozprostřít na záhon, aby uschnul. Není pak třeba ho příliš čistit. V této fázi neodřezáváme listy ani stonky.. Pokud byl česnek vykopán za deštivého počasí, měl by být okamžitě přemístěn pod střechu, například pod stan, do kůlny nebo přístavku. Místo by mělo být suché, vzdušné a chráněné, mimo dosah přímého slunečního světla.

Česnek rozprostřete v jedné vrstvě nebo jej zavěste vzhůru nohama.. Když je vrchní část stonku včetně listů zcela suchá, odřízněte ji a zanechat patnácticentimetrový pahýl. Česnek lze skladovat při teplotě 15 až 18 °C, ale nejlepší jsou nižší teploty 0 až 3 °C.

Leave a Response