životní styl

Kávu byste neměli sladit ani zalévat mlékem. Důvod je poměrně závažný

404views

Jeden den čtete článek o tom, že káva je zdravá, a druhý den se dočtete, že je to zabiják. Velmi často je prezentována teorie, že káva je zdravá, ale v omezeném množství a bez přidaného cukru a mléka. Pojďme se na tento názor podívat blíže.

Pijte kvalitní kávu v přiměřených dávkách

Jedním z největších problémů s kávou může být to, že se na ní snažíme ušetřit. Pokud si nechceme zbytečně škodit, je dobré pít kávu z kvalitních zrn a správně připravenou. Také bychom to neměli přehánět s dávkováním – pokud je káva opravdu prospěšná, tak jen tehdy, pokud jí nepijeme příliš mnoho.

Pro průměrného člověka bez větších zdravotních problémů se doporučuje maximální dávka tři až čtyři šálky denně. Menší množství kávy by měli pít dospívající, starší lidé a lidé trpící kardiovaskulárními problémy. Zcela by se pak kávě měli vyhnout lidé, jejichž organismus trápí problémy – například pokud způsobuje nespavost, bušení srdce nebo žaludeční potíže.

Proč ne cukr

První důvod je čistě gurmánský. Cukr narušuje samotnou chuť kávy a připravuje nás o specifický gurmánský zážitek, který nám dobrá káva může poskytnout.

Druhý důvod souvisí se zdravým životním stylem. Cukr v kávě je prostě cukr navíc. I když sledujeme, kolik cukru za den zkonzumujeme, máme tendenci zapomínat na to málo, které si do kávy dáváme. A cukr se v našem těle zbytečně ukládá, aniž by přinášel nějaký větší užitek.

Proč nepřidat mléko nebo smetanu

Se smetanou je to trochu složitější. Někteří odborníci naopak doporučují přidávat mléko nebo smetanu, protože díky nim je káva jemnější a náš trávicí systém si s ní lépe poradí.

Na druhou stranu kombinace kávy a mléka nebo smetany může být pro některé lidi dráždivá. A stejně jako v případě cukru se jedná o kalorie navíc, které tělo přijímá zbytečně, což opět výrazně mění chuť nápoje.

Závěr

Skuteční milovníci kávy ji pijí černou, bez přidaného cukru nebo mléka, protože si chtějí vychutnat chuť každého konkrétního šálku. Obecně se doporučuje nesladit; přídavek smetany nebo mléka je třeba upravit podle toho, jak tělo na tuto kombinaci reaguje.

Leave a Response