životní styl

Pro léto pravděpodobně neexistuje lepší bylina. Díky ní zmizí nadýmání a budete lehčí.

305views

Na léto asi neexistuje lepší bylina. Každý, kdo ji má na zahrádce nebo na balkoně, si může rychle pomoci. Máta, jak se jí říká, pomáhá při bolestech žaludku a zažívacích potížích a navíc příjemně osvěžuje nebo dokonce chladí. Tyto malé zelené lístky mají velkou sílu.

Máta je jednou z nejoblíbenějších bylinek, které lze využít jak v kuchyni, tak v léčitelství. Je známá již po staletí, ale díky svým četným zdravotním účinkům a nádherné vůni je každým rokem oblíbenější.

Známá je již po staletí

Ve starém Egyptě se máta používala jako lék na žaludeční potíže a v Řecku a Římě byla ceněna pro svou svěží vůni a léčivé účinky. Tato bylina se objevuje také v čínské medicíně. Dnes můžeme najít mnoho druhů máty , ale nejoblíbenější je máta peprná. Zajímavé jsou i další odrůdy, například ananasová, čokoládová, jablečná, jahodová, mojito, mexická, citronová a limetková. Mohou se mírně lišit vůní, ale vlastnosti jsou stejné.

Když vás bolí žaludek

Máta je rostlina s celou řadou zdraví prospěšných účinků. Její silice, flavonoidy, glykosidy a minerální látky mají příznivé účinky na organismus. Jednou z nejdůležitějších složek máty je mentol, který má analgetické a antibakteriální vlastnosti. Je také známá pro své vlastnosti podporující trávení. Díky svému protikřečovému účinku je nepostradatelná při žaludečních potížích. Pomáhá při poruchách trávení nebo nadýmání. Nálev z máty může zmírnit pálení žáhy a nevolnost.

Neobvyklá vůně

Jak připravit mátový nálev? Není nic jednoduššího. Jednoduše zalijte lístky máty horkou vodou, povařte a nechte vychladnout. Lahodný, osvěžující nápoj je připraven. Díky své svěží, chladivé vůni je také ideálním doplňkem mnoha pokrmů. Čerstvé lístky máty jsou skvělou ozdobou a doplňkem salátů, omáček a dezertů. Máte přebytek této bylinky? Usušte si snítky a v zimě z nich připravte lahodné nálevy, které jsou vhodným doplňkem čajů.

Leave a Response