Na léto asi neexistuje lepší bylina. Každý, kdo ji má na zahrádce nebo na balkoně, si může rychle pomoci. Máta, jak se jí říká, pomáhá při bolestech žaludku a zažívacích potížích a navíc příjemně osvěžuje nebo dokonce chladí. Tyto malé zelené lístky mají velkou sílu.
Máta je jednou z nejoblíbenějších bylinek, které lze využít jak v kuchyni, tak v léčitelství. Je známá již po staletí, ale díky svým četným zdravotním účinkům a nádherné vůni je každým rokem oblíbenější.
Známá je již po staletí
Ve starém Egyptě se máta používala jako lék na žaludeční potíže a v Řecku a Římě byla ceněna pro svou svěží vůni a léčivé účinky. Tato bylina se objevuje také v čínské medicíně. Dnes můžeme najít mnoho druhů máty , ale nejoblíbenější je máta peprná. Zajímavé jsou i další odrůdy, například ananasová, čokoládová, jablečná, jahodová, mojito, mexická, citronová a limetková. Mohou se mírně lišit vůní, ale vlastnosti jsou stejné.
Když vás bolí žaludek
Máta je rostlina s celou řadou zdraví prospěšných účinků. Její silice, flavonoidy, glykosidy a minerální látky mají příznivé účinky na organismus. Jednou z nejdůležitějších složek máty je mentol, který má analgetické a antibakteriální vlastnosti. Je také známá pro své vlastnosti podporující trávení. Díky svému protikřečovému účinku je nepostradatelná při žaludečních potížích. Pomáhá při poruchách trávení nebo nadýmání. Nálev z máty může zmírnit pálení žáhy a nevolnost.
Neobvyklá vůně
Jak připravit mátový nálev? Není nic jednoduššího. Jednoduše zalijte lístky máty horkou vodou, povařte a nechte vychladnout. Lahodný, osvěžující nápoj je připraven. Díky své svěží, chladivé vůni je také ideálním doplňkem mnoha pokrmů. Čerstvé lístky máty jsou skvělou ozdobou a doplňkem salátů, omáček a dezertů. Máte přebytek této bylinky? Usušte si snítky a v zimě z nich připravte lahodné nálevy, které jsou vhodným doplňkem čajů.