životní styl

Ke kávě a pivu můžeme nabídnout také nahé šneky.

150views

Proti nepříjemným hostům můžeme použít staré i nové postupy. Největším nepřítelem slimáků je však dobře udržovaná zahrada.

Mnoho zahrádkářů obtěžují slimáci, kteří mohou na zahradách způsobit obrovské škody. Bohužel jsou nesmírně plodní, vytrvalí a nevybíraví a od jara do podzimu ničí téměř všechny bylinky na zahradě. Jak se chránit proti slimákům na zahradě, V úvodu odborník uvedl, že chemické prostředky proti slimákům lze použít pouze na zemědělské plodiny, v zeleninové zahradě nebo na záhonu u domu by se měly k ochraně rostlin používat jiné metody.

Nejdůležitější je, že náš portál je organizovaný! Nepohazujte kompost a posekanou trávu! Šneci mají rádi stinná a vlhká místa; nedejte jim prostor, kde by je mohli najít. Nenechávejte na zahradě vodní fólie nebo plachty zakrývající například bazén, který slimákům neustále poskytuje příjemné prostředí.

Měli bychom pravidelně stěhovat hrnce a pánve, zvedat je a odkládat nářadí; šnek je pomalé zvíře, pokud předmět schovaný za ním odložíme o kousek dál, druhý den už tam nebude. „Dbejme na to, aby z květináčů a zásuvek nevytékala voda, která může slimákovi také poskytnout vlhkost“.

Stačí malá zastíněná plocha, např. betonový obrubník, a trocha vody rozlité při zavlažování, a už se objeví plž. Proto bychom měli dbát na to, aby nikde na zahradě nebyla stojatá voda! Určitě se vyplatí kompostovat, ale ne vedle záhonů, protože slimáci, kteří se objevují v kompostu, dávají přednost čerstvým rostlinám, pokud jsou v jejich blízkosti.

Na internetu lze najít mnoho tipů proti nehtům.

Mezi postupy, které lze na webu nalézt, je nejzákladnější sbírat nahé hlemýždě v noci při baterce a pak s nimi naložit, jak uznáte za vhodné. Například je odnést nebo zničit vhozením do slané vody. Logické by bylo rozsypat sůl po zahradě, to by bylo velmi škodlivé nejen pro plže, ale i pro naše rostliny a půdu. Zároveň můžeme posypat silnice solí nebo vápenným práškem.

Vyplatí se klást slimákům do cesty překážky: nasypte přírodní materiály, které slimákům znesnadňují pohyb, např. suť, piliny, popel, rozdrcené vaječné skořápky. Doporučují také kávovou sedlinu, jejíž vůni slimáci nemají rádi.

Znamená to biologickou ochranu, pokud se na naší zahradě objeví ropucha, ježek nebo krtek, a mnoho lidí věří i exotickému druhu, křídlatce indické, kterou má slimák v oblibě. (Chov křížence samozřejmě není pro každého.) V zemědělských obchodech jsou k dostání také hlístice ničící slimáky.

Přirozenou metodou obrany je také výsadba rostlin odpuzujících slimáky kolem zeleninové a květinové zahrady. Existuje jich mnoho, jen několik příkladů: šalvěj, česnek, tymián, levandule, rozmarýn. Jablka nebo okurky naopak slimáky přitahují, takže jejich umístěním v blízkosti záhonů tam můžeme škůdce nalákat a následně posbírat.

Říká se, že slimáci, stejně jako mnozí naši bližní, mají velmi rádi pivo. Využijte toho tak, že na zeleninové zahrádce vykopete do půdy květináč, nalijete do něj půlku piva (zředěného vodou) a ráno odumřelou révu vykopete!

Leave a Response