Nakládání okurek šetří peníze a je šetrné k životnímu prostředí. Navíc vždy přesně víte, jaké ingredience byly použity. Připravili jsme pro vás tři chutné recepty na domácí nakládané okurky.
V srpnu až září je sezóna nakládání okurek. Tato konkrétní odrůda je pro nakládání obzvláště vhodná.
Nakládání okurek: nakládání nebo „sladkokyselé“?
Způsob konzervace : Kromě konzervování a zavařování je nakládání také účinnou metodou konzervace ovoce a zeleniny. Jako účinné se osvědčilo nakládání okurek do octa, soli a sladkokyselé omáčky – odtud klasický „nálev“. Nakládané okurky vydrží přibližně šest měsíců. Výhoda: většina vitaminů zůstává zachována nebo je dokonce posílena, například vitamin C.
Okurky se nakládají vždy podle stejného principu, liší se pouze recepty.
Pro všechny recepty budete potřebovat tyto základní ekologické suroviny :
– bílý vinný ocet
– Sůl
– třtinový cukr
– nakládané okurky
Příprava na nakládání okurek
1. Okurky omyjte a nechte je přes noc odležet.
Okurky důkladně omyjte a odřízněte stopky a růžičky.
Vložte je do velké nádoby naplněné osolenou vodou. Na jeden kilogram okurek budete potřebovat asi čtyři polévkové lžíce soli a tolik vody, aby byly okurky zcela zakryty.
Druhý den okurky důkladně opláchněte a osušte.
2 Sklenice důkladně vyčistěte.
Vyvařte sklenice, víčka a gumové kroužky zavařovacích sklenic, abyste vytvořili nádoby bez bakterií. ( Sterilizace sklenic: nejlepší metody) Pro tento recept budete potřebovat tři zavařovací sklenice. Pokud je nemáte, můžete použít i sklenice se šroubovacími víčky.
Nakládání okurek: základní recept na octový vývar
1. Uvařte octový vývar.
Nyní připravte octový vývar z následujících ingrediencí:
– 750 ml bílého vinného octa
– 750 ml vody
– 350 g hnědého cukru
-2 polévkové lžíce soli
Ve velkém hrnci přiveďte vývar k varu a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
2. Naplňte sklenice a přidejte okurky.
Koření rovnoměrně rozdělte do sklenic.
Okurky umístěte ve svislé poloze.
Nyní do sklenic naplněných přísadami nalijte ještě vroucí horkou octovou směs.
Naplňte ji těsně pod okraj.
Ihned uzavřete víčkem spolu s gumovým kroužkem a sklenice uzavřete. Sklenice by měly zůstat dnem vzhůru, dokud zcela nevychladnou.
3. Nechte okurky vyluhovat.
Nyní nakládané okurky skladujte na tmavém místě asi čtyři týdny a nechte je vyluhovat , tím budou chutnější; uzavřené sklenice vydrží až šest měsíců. Pokud chcete, aby okurky vydržely déle, musíte je zavařit.
Otevřené sklenice by se měly uchovávat v chladničce. Zde vám okurky vydrží asi týden .
Nakládání okurek: 3 recepty na směsi koření
Všechny recepty na nakládání okurek budou vyžadovat zásobu octa. Můžete ji obměňovat v závislosti na receptu a chuti a použít následující ingredience :
okurky
velkou cibuli nakrájenou na kolečka
100 g křenu
malý svazek kopru a chilli papriček
pět lžic žlutých hořčičných semínek
tři lžičky černého pepře hrášku (např. můžete koupit bio pepř od ** Memolife )
jeden bobkový list na sklenici
chilli paprička
Nakládané okurky
čtyři středně velké stroužky česneku
čtyři stonky kopru
tři vinné listy
75 g soli (místo cukru)
Sladkokyselé okurky
400 ml bílého balzamikového octa (pouze jedna lžíce bílého vinného octa)
2 lžičky hořčičných semínek
2 lžičky pepřových zrnek
1 lžička semínek nového koření
50 g křenu
trochu bobkového listu a kopru