životní styl

Slováci tento druh kávy milují. Ale vědí, co nezdravého obsahuje?

1kviews

Dopřáváte si pravidelně šálek instantní kávy? Podívejme se, jak se instantní káva vlastně vyrábí a co vlastně pijeme. Možná budete překvapeni.

Historie instantní kávy začíná v roce 1901, kdy japonský vědec Satori Kato poprvé představil kávový prášek. Nebyl však podnikatelem tělem ani duší, takže nebyl průkopníkem první formy instantní kávy. O několik let později jeho objev využil výzkumník George Washington, který během první světové války rozjel svůj velký byznys. Tehdy vojáci neměli čas na přípravu pořádného šálku kávy.

Základní metody přípravy instantní kávy

Proces výroby instantní kávy zahrnuje vaření kávy z mletých kávových zrn. V dalším kroku se káva upravuje jedním z popsaných způsobů. Prvním způsobem je sublimace. Káva se nejprve zmrazí, poté se krystalky ledu odpaří a vytvoří se granule. Jedná se o lyofilizaci. Druhou metodou je sušení uvařené kávy horkým vzduchem.

Vysoké teploty však kávu značně poškozují. Výroba je proto složitější. Při sprejovém sušení se silný kávový koncentrát rozstřikuje do jemných kapiček v horní části sušící věže a horký vzduch pak umožňuje kapičkám sušené kávy padat na dno zásobníku.

Instantní káva

Preference instantní kávy, stejně jako instantních polévek a kaší, je ve skutečnosti preferencí chemicky upravených potravin. Pokud se stravujete zdravě, instantní káva se do vašeho jídelníčku pravděpodobně nehodí. Průmyslově zpracovaná mletá káva prostě není váš šálek kávy. Ani kvalita použitých kávových zrn není nejlepší. Zrna používaná k výrobě instantní kávy mají nejnižší možnou kvalitu.

Kde se vyrábí kávové aroma

Instantní káva získává své aroma, vůni a chuť přidáním látek, které v pravé kávě nemají místo. Pokud máte dobře připravenou kávu z čerstvě namletých zrn, nemůže se s instantní kávou srovnávat. Chuť pravé kávy nelze ničím nahradit. A totéž platí pro kvalitu. Pokud pijete instantní kávu známých značek nebo bio instantní kávu, není o moc lepší. Přechod na kvalitní zrnkovou kávu je také šetrnější k vašemu žaludku.

Leave a Response