životní styl

Zde se dozvíte, jak se můžete před štěnicemi chránit.

1.1kviews

Štěnice se šíří bez ohledu na roční období, největší počet štěnic je však v létě, během hlavní sezóny. Podle odborníka čisté prostředí neznamená ochranu před hmyzem, ale opatrností můžeme snížit riziko napadení štěnicemi.

Jejich rozmnožování napomáhá časté střídání hostů, kteří si štěnice přenášejí do jiných pokojů a do svých domovů. V letní sezóně cestování a festivalů je proto vhodné být velmi obezřetný a zamoření okamžitě nahlásit.

Při cestování je důležité nenechávat zavazadla vedle postele. Pokud je to možné, mějte je v koupelně; štěnice jsou citlivé na vlhkost.

Zabalte si oblečení; prádlo si dejte do samostatného pytle. Po příchodu domů oblečení ihned vložte do pračky. V domě se zahradou vyprázdněte kufr zvenčí. Při větším zamoření se hmyz může dostat i na čisté oblečení, proto dbejte na správné skladování a čištění.

Štěnice vyhledávají osoby, které odpočívají. Její sání krve je téměř nepostřehnutelné a kousnutí nemusí vždy vyvolat příznaky. Vzhled a podoba kousnutí, a tedy i jeho léčba se u jednotlivých osob liší. Může to znít zvláštně, ale podle odborníka mají štěstí ti, u kterých se kožní příznaky objeví rychle, protože to odhalí skutečnost infekce.

Nie je to hygienický problém

Podľa odborníka je dôležité zmeniť myslenie verejnosti, ktoré považuje zamorenie plošticami za hygienický problém. Infikovaní jedinci často problém skrývajú a neupozorňujú obyvateľov ani prevádzkovateľa, čo uľahčuje ďalšie šírenie.

Na ničenie ploštice sú najúčinnejšie insekticídy. Okrem chemického ošetrenia môže byť naparovanie účinné aj preto, že teplo zabíja všetky formy hmyzu vrátane vajíčok, na rozdiel od chemikálií, z ktorých väčšina sú kontaktné jedy, a preto nepreniknú cez tvrdú stenu vajíčok.

Pesticidy používané profesionály v uzavřených prostorách obvykle nepředstavují zdravotní riziko. Jejich účinek vyprchá přibližně po třech měsících, takže ani půlroční chemická dezinfekce v hotelech nezajišťuje stoprocentní ochranu před štěnicemi.

Změny v předpisech týkajících se insekticidů v posledních letech zúžily škálu účinných látek. To se stává problémem, pokud štěnice přežijí ošetření, protože se budou množit jedinci odolní vůči chemikáliím. Tuto schopnost mohou přenést na další generaci, což v konečném důsledku vede ke snížení účinnosti těchto chemických látek.

Leave a Response