životní styl

Okurky mají žloutnoucí listy: amatérští zahrádkáři by měli okamžitě jednat

551views

Pokud má okurka na zahradě žluté listy, amatérští zahrádkáři by neměli ztrácet čas zjišťováním příčiny.

Přestože se jako amatérští zahrádkáři o okurky na zahradě dobře staráte, může se stát, že se u nich objeví žluté listy. V takovém případě je důležité jednat rychle. Jak ale může ke změně barvy dojít?

Žloutnutí listů okurky: amatérští zahrádkáři by měli jednat ihned

Žluté listy jsou způsobeny mimo jiné chybami v péči. Ta může být způsobena například přílišnou vlhkostí. Příčinou změny barvy však může být i nedostatek živin. V takovém případě doporučujeme snížit množství vody, „dokud substrát trochu nevyschne“.
Pokud jste rostlinu ještě nikdy nehnojili, měli byste tak učinit. Protože: „Okurky jsou velmi náročné na výživu a kromě živin obsažených v běžné zemině v květináčích potřebují během vegetace další hnojivo.“

Žloutnutí listů okurky: amatérští zahrádkáři by měli okamžitě jednat, pokud se objeví houbová infekce

Má rostlina žluté listy, přestože byla dostatečně hnojena a zalévána? Pak může být příčinou houbová infekce (vadnutí okurky, stejně jako moučnatka a nepravá moučnatka), vysvětluje hausgarten.net . „Při napadení moučnivkou se nejprve objeví bělavý povlak“ – teprve potom listy zežloutnou a opadají.

Amatérští zahrádkáři již nemohou své rostliny po napadení houbou zachránit, ale měli by napadenou rostlinu okamžitě zlikvidovat. Jejich házení do kompostu se nedoporučuje. „Patogeny tam mohou přežít a pak se rozšířit na další rostliny.“ Lepší je: napadené rostliny spálit nebo řešit domácí odpad.

Žloutnutí listů okurky: rostlinu mohli napadnout škůdci

Žluté listy jsou také způsobeny škůdci. Okurky na záhoně mohou být také napadeny mšicemi. Domácí prostředky pomohou rychle a účinně bojovat proti napadení. Jak vysvětluje server hausgarten.net, amatérští zahrádkáři by měli postiženou rostlinu postříkat směsí mléka a vody v poměru 1:2. V případě, že se jedná o hmyzí hmyz, je vhodné použít přípravek na ochranu rostlin.

Pokud budete rostliny pravidelně kontrolovat, zda nejsou napadeny škůdci, nebudete je přelévat a budete je pravidelně hnojit, můžete zabránit žloutnutí listů. Pokud na záchranná opatření zareagujete pozdě nebo budete příznaky houbové infekce ignorovat, budete bohužel muset počítat s tím, že kýžené úrody nemusí být dosaženo.

Leave a Response