životní styl

Káva Neska je na Slovensku velmi oblíbená. Věděli jste ale, co dělá s vaším tělem?

123views

Dlouhou dobu byla instantní káva asi nejčastější formou, kterou Slováci konzumovali. Teprve v posledních letech začali dávat přednost jiným druhům kávy, které jsou obvykle mnohem kvalitnější. Tradice instantní kávy je však stále velmi silná a v mnoha domácnostech je nedílnou součástí snídaně nebo odpolední svačiny.

Obliba instantní kávy je způsobena kombinací několika faktorů. V první řadě je to snadná příprava, ke které nepotřebujete nic kromě samotné kávy a horké vody, kterou ji zalijete. Je tedy jasné, že na chalupách, které mají Slováci tak rádi, těžko najdete něco praktičtějšího. Svůj díl viny však nesou i nadnárodní řetězce, které drahými kampaněmi prezentovaly instantní kávu jako něco skvělého. Z dnešního pohledu se však zdá pravděpodobnější, že chtěly na tomto trhu prodávat produkt s vysokou marží, o který už v západních zemích nebyl takový zájem.

Jak vznikla instantní káva

Neodsuzujme však hned instantní kávu, protože má docela zajímavou historii. Její počátky sahají až do roku 1901, kdy byla překvapivě poprvé uvařena v Japonsku. Dlouhou dobu však byla jen módním výstřelkem pro omezenou skupinu lidí. Masovou popularitu získala až v roce 1937, kdy společnost Nestlé uvedla na trh první kávu v prášku, která si rychle získala oblibu v americké armádě během druhé světové války.

Výroba instantní kávy

Je to svým způsobem paradoxní, ale vlastně pochopitelné. Jakkoli je konečná příprava instantní kávy v domácích podmínkách jednoduchá, proces její výroby je ještě složitější. Jedná se pravděpodobně o nejsložitější model výroby ze všech káv.

Základem jsou zelená kávová zrna, která se loupou z kávových třešní. Ta pak musí projít standardním procesem pražení jako každá jiná káva. Poté se vaří v takzvaných extraktorech. Ty si můžete představit jako robustní nerezové válce, ve kterých se z pražených kávových zrn vyrábí velmi silný kávový extrakt.

Výroba však zdaleka nekončí. Kávový extrakt se odebírá a chladí na minus 4 stupně Celsia. To proto, aby se zachovala její chuť a aroma. Následují další kroky, jejichž výsledkem jsou kávové granule ve sklenici, které si koupíte v obchodě.

Problémem procesu výroby instantní kávy zde je, že surovina je zpracovávána v hotových kusech, a tak je kvalita značně narušena. Ztrácejí se například oleje nebo éterické oleje obsažené v kávových zrnech.

Kvalita kávy dostává zabrat

Dlouhý proces vaření pak vede k tomu, že standardní chuť instantní kávy je velmi hořká. Výrobci se to pak snaží různými způsoby kompenzovat, aby ve svých marketingových kampaních mohli tvrdit, že káva má „pravou chuť“. Jak však ví každý milovník pravé kávy, k tomuto svatému grálu se lze přiblížit jen z velké vzdálenosti.

Instantní káva zkrátka nikdy nebude chutnat jako čerstvě pražená káva. Vlastně ani nemůže. Spíše než o kávu se jedná o kávový nápoj. Na druhou stranu nemá smysl odsuzovat lidi, kteří ji mají rádi a pijí ji z jiných důvodů.

Leave a Response