životní styl

Začněte denně jíst maliny. Tyto věci vás opraví v těle

195views

Co by to bylo za léto bez baculatých malin? Nelze popřít jejich úžasnou chuť, sladkou vůni a lákavou barvu. Ne každý však zná dlouhou historii tohoto ovoce. Ukazuje se, že maliny jsou jednou z nejstarších rostlin, které lidstvo zná. Po staletí se používal k potravinářským a léčebným účelům. A to samo o sobě by mělo být dostatečným důvodem k tomu, abychom maliny jedli co nejčastěji.

Maliny jsou již dlouho ceněny pro své zdraví prospěšné vlastnosti. Už starověcí lidé připravovali malinové šťávy, které pomáhaly při tělesných infekcích a neurózách. V naší lidové tradici byl maliník považován za lék, který pomáhá při chudokrevnosti. V dnešní době se malinové sirupy často používají při nachlazení, ale je důležité vědět, že toto ovoce má mnohem širší spektrum působení.

Proč jíst maliny?

Maliny jsou ovoce, které se vyznačuje bohatstvím rozmanitých živin. Obsahuje zejména cukry, pektin a organické kyseliny, jako je kyselina salicylová, kyselina jablečná a kyselina citronová. Maliny jsou také bohatým zdrojem vitaminů, včetně vitaminů skupiny B a vitaminů C a E. Kromě toho je ovoce bohatým zdrojem mnoha minerálních látek, jako je vápník, hořčík, železo a draslík.

Pro náš organismus jsou cenné nejen plody malin, ale také listy těchto rostlin. Jsou bohaté na minerální soli, organické kyseliny, flavonoidy a pryskyřičné sloučeniny a třísloviny. Rozdrcené květy maliníku se používaly jako přírodní lék na oteklé a hnisem naplněné oči. Voda vzniklá vařením malinových listů se zase používala k omývání postižených míst na kůži.

Díky přítomnosti kyseliny salicylové a benzoové jsou maliny považovány za přírodní aspirin. Plody mají protizánětlivé, antipyretické, antibakteriální a antivirové účinky. Malinový sirup nebo šťáva jsou již dlouho ceněny pro své zdraví a imunitu posilující vlastnosti a často se připravují jako domácí lék na různé neduhy, jako je nachlazení a chřipka. Maliny mají také schopnost snižovat krevní tlak, a proto se doporučují lidem trpícím hypertenzí a dalšími kardiovaskulárními chorobami.

Maliny a hubnutí

Maliny mají schopnost stimulovat detoxikační proces v těle a urychlit trávení potravy. Díky tomu zabraňují zácpě a nadýmání. Výzkumy navíc naznačují, že konzumace malin může napomáhat spalování tělesného tuku, což je možné díky přítomnosti malinového ketonu v nich.

„Studie na potkanech naznačují, že tento keton může brzdit růst podkožní tukové tkáně.Další studie naznačují příznivý vliv na lipolýzu (odbourávání triglyceridů v tukové tkáni) a sekreci adiponektinu, který ovlivňuje řadu metabolických procesů, včetně těch, které souvisejí s metabolismem glukózy a mastných kyselin,“.– uvádí Národní centrum pro vzdělávání v oblasti výživy.

Národní centrum pro vzdělávání v oblasti výživy také upozorňuje, že je zatím příliš málo výzkumů na to, aby bylo možné malinový keton považovat za účinnou zbraň v boji proti nadváze a obezitě.

Leave a Response