životní styl

Dodají vám energii na celý den. Ideální snídaně v horkých dnech

166views

Horké počasí a modrá obloha bez jediného mráčku jsou doménou léta. Přestože se mnozí lidé cítí ve vysokých teplotách jako ryba ve vodě, jiní touží po stínu a domácích prostředcích na ochlazení. Přehřáté tělo způsobuje, že pomalu ztrácíme chuť k jídlu, a bez ní bude obtížné zajistit správnou hladinu vitamínů a minerálů. Zde je několik nápadů na chutné snídaně, které lze připravit během několika minut a které jsou ideální i v největších vedrech.

Snídaňová smoothie miska s lesními plody

Hluboké talíře nebo mísy naplněné až po okraj lahodným ovocem jsou skutečnou vitamínovou bombou. Smoothie miska osloví každého, kdo ráno nutně nesáhne po suché stravě. Tuto snídani můžete připravit výhradně ze sezónního ovoce, které je právě teď nejchutnější.

Ingredience na smoothie misku s ovocem

  • 1 hrst jahod
  • 1 hrst malin
  • 1 hrst ostružin
  • 1 hrst borůvek
  • 2-3 datle
  • ½ banánu
  • kokosové hobliny
  • chia semínka
  • dýňová semínka

Příprava smoothie misky s ovocem

  1. Všechny plody důkladně omyjte pod tekoucí studenou vodou a poté je osušte. Banán rozkrojte na polovinu a jednu část oloupejte.
  2. Připravené ovoce, nejlépe chlazené, vložte do nádoby mixéru spolu s datlemi a rozmixujte dohladka.
  3. Hotovou pěnu nalijte do malých misek a pokračujte ve zdobení. Do řady naaranžujte část kokosových hoblin, chia semínek a dýňových semínek.
  4. Celé to ozdobte čerstvým ovocem a lístky máty. Smoothie bowl s ovocem chutná nejlépe za studena. Dobrou chuť!

Tvarohová a vaječná pasta s křenem

Slunce, které se nemilosrdně vkrádá do ložnice hned po ránu, vás nenechá spát příliš dlouho. Po probuzení v zatuchlém bytě sníme o snídani, která je hotová za pár okamžiků a nevyžaduje od nás příliš mnoho úsilí. Chutnou volbou pro první jídlo dne je např. pasta na bázi tvarohu a vajec, která má rovněž výrazný křenový nádech.

Složení tvarohovo-vajíčkové pasty

  • 500 g polotučného tvarohu
  • 4 vejce
  • 1 svazek pažitky
  • 1 svazek kopru
  • 3 – 4 lžíce křenu
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce 18% smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • Sůl a pepř podle chuti

Příprava tvarohu a vaječné pasty

  1. Pažitku a kopr důkladně omyjte pod tekoucí studenou vodou, osušte a nakrájejte nadrobno.
  2. Čtyři vejce vložíme do vody, uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme a oddělíme bílky od žloutků.
  3. Žloutky smíchejte s tvarohem, hořčicí, křenem, majonézou a smetanou. Bílky nakrájejte na jemné kostičky.
  4. Přidejte bílky do žloutkové směsi spolu s koprem a pažitkou. Promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
  5. Vaječně-tvarohová pasta s křenem chutná nejlépe, když se hojně namaže na čerstvý chléb. Dobrou chuť!

Chia pudink s kokosovou příchutí

Dlouho očekávané horké počasí může být dost nepříjemné i pro největšího fanouška horka. Vysoké teploty v nás vyvolávají chuť na tradiční snídaně a hledáme zajímavé, ale stejně syté alternativy. Jednou takovou alternativou je šíleně kokosový pudink s chia semínky. Dokonale vychlazený bude fungovat, i když vám do bytu zpoza okna proudí skutečné tropické vedro.

Ingredience na kokosový chia pudink

  • 200 g řeckého jogurtu
  • 1 banán
  • 5 lžic kokosové vody
  • 1 polévková lžíce sušených a jedlých okvětních lístků růží
  • 3 čajové lžičky chia semínek
  • 1 lžíce kokosových hoblin
  • 1-2 kostky dezertní čokolády

Příprava kokosového chia pudinku

  1. Do nádoby mixéru vložte řecký jogurt, polovinu banánu, kokosovou vodu a polovinu okvětního lístku růže.
  2. Celou směs rozmixujte do hladké a poměrně homogenní konzistence. Tuto směs smíchejte s chia semínky.
  3. Pudink vložte do chladničky přibližně na 15 až 20 minut. Během této doby by měl mírně vychladnout a ztuhnout.
  4. Vychladlý kokosový chia pudink přendejte do mísy a ozdobte druhou polovinou nakrájeného banánu, kokosovými hoblinami, zbylými okvětními lístky růží a nasekanými kostičkami čokolády. Dobrou chuť!

Leave a Response