životní styl

Slováci pijí tento druh kávy ve velkém množství. Cítíte se po ní tlustí a nemocní

138views

Šálek černé kávy má pouze tři kalorie. Malé množství přísad však může tento zdravý nápoj proměnit v jídlo s kaloriemi srovnatelnými s vydatnou večeří. Těžko uvěřit? V jednom známém řetězci kaváren má velký kávový nápoj s mlékem až 700 kalorií. Přídatné látky, které si dáváme do kávy, zázračně nezmizí.

Pro mnoho lidí má pravidelné pití kávy mnoho výhod. Jiní, zejména ti, kteří jsou na kofein citlivější, mohou po vypití i malého šálku tohoto nápoje pociťovat silné, nepříjemné potíže. Někdy však tyto nepříjemné příznaky nezpůsobuje káva samotná, ale složky, které do ní dáváme. Jaké jsou tyto produkty?

Která káva je pro naše zdraví nejhorší?

Káva, do které přidáme sladké přísady, se stává vysoce kalorickým dezertem. Zajímá vás, proč přibíráte na váze, cítíte se letargičtí, máte nepříjemné zažívací potíže? Může to být proto, že pravidelně konzumujete kávu, která byla takto vylepšena – s velkým množstvím mléka, šlehačky, sirupů, pěny, silně oslazená nebo s přídavkem škodlivé „smetany“.

To vše výrazně zvyšuje kalorickou hodnotu nápoje. O kolik? Velké caffe latte v jednom oblíbeném řetězci kaváren má…. 700 kalorií. Tři takové kávy zajistí více než 100 % denní energetické potřeby průměrného dospělého člověka.

K tomu se často přidávají (umělé a nezdravé) sirupy a šlehačka (obvykle ve spreji, tj. plná chemikálií). Takto vysoká dávka cukru dodaná prostřednictvím několika „doušků“ dodá tělu takzvaný „kopanec“, ale tento „kopanec“ netrvá dlouho, a když hladina energie začne klesat, způsobí únavu, ospalost. Stává se vám, že pociťujete podobné příznaky, zejména po kávě v práci? Zkontrolujte, zda to s přísadami nepřeháníte.

Kávy, kterým byste se měli vyhýbat jako čert kříži

Mnoho z nás sahá po instantní kávě. Tento výrobek je slabší obdobou tradiční kávy. Je však třeba podotknout, že z hlediska zdravotních účinků se obě pyšní podobnými vlastnostmi. Přesto se nenechme zmást kávami „xw1“. Ty jsou sice také rozpustné, ale plné cukru, dochucovadel a celého seznamu esencí. Jaké je složení takových káv „3 v 1“?

„Cukr, glukózový sirup, plně hydrogenovaný palmojádrový tuk, 7,9 % rozpustné kávy, tapiokový škrob, stabilizátory (E331, E340, E452, E451), mléčná bílkovina, sůl, emulgátory (E471, E472e), aromata.“.

Na pití kávy s mlékem nebo dokonce s cukrem není nic špatného, pokud ji jinak nemůžeme pozřít. Nejdůležitější je však střídmost. Jak vidíte, je snadné ztratit rozlišovací schopnost, káva zabírá hodně, ale všechny ty přídatné látky nezmizí a ze zdravého nápoje udělají těžko stravitelný dezert s kaloriemi srovnatelnými s tučnou večeří.

Leave a Response