životní styl

Vrchol sezóny krásné rostliny – ale netrhejte ji, varuje odborník

227views

V letní krajině vesele kvetou divoké pastináky. Je však třeba se vyvarovat kontaktu s rostlinou, protože to může vést k bolestivé vyrážce.

Červenec je obvykle vrcholem slunečního svitu a léta, ale také vrcholem sezóny rostlin, od kterých je lepší se držet dál.

Divoký pastinák je v těchto týdnech v plném květu a je třeba si na něj dávat pozor. Je příbuzný medvědímu drápu a obsahuje stejný jed jako rostlina vyvolávající strach, a to jedovatý furanokumarin.

Krásná rostlina se žlutými poupaty, která se vyskytuje zejména podél silnic a na záhonech, proto může způsobit vážné popáleniny, které mohou být velmi bolestivé.

– Nyní kvetou (divoké pastináky, pozn. red.), a tak je chcete sbírat a dělat z nich kytice, protože jsou krásné a krásně voní. Ale neměli byste je používat, protože při kontaktu se šťávou dostanete dráždivou a bolestivou vyrážku.

Znehodnocení slunečním zářením
Ve skutečnosti právě za slunečných dnů, jako byl ten, který jsme měli tento víkend, může mít rostlina další únavný účinek. Slunce totiž zhoršuje účinky jedu.

– Ve dnech, kdy je hezké počasí, jsou obzvláště toxické, protože právě slunce aktivuje toxin. Pokud se šťávou potřísníte, měli byste se po dobu 48 hodin vyhýbat slunečnímu záření na postižené místo.

– V letošním roce kvete spousta rostlin. Pravděpodobně díky příznivým jarním podmínkám, kdy bylo mokro a relativně mírně. Proto se rostlinám daří, včetně divokých pastináků.

– Musíte vědět, že tam venku jsou.

je důležité vědět o rostlinách, na které byste si měli dávat ve volné přírodě pozor, jako je například divoký pastinák. Není však třeba propadat panice, pokud víte, jak se chovat.

– V přírodě se vyskytuje až několik jedovatých rostlin. Proto byste měli vědět, že tam jsou, a měli byste vědět, jak vypadají, a pak byste se měli vyvarovat jejich sběru nebo kontaktu s nimi. V případě divokého pastináku je jedovatá právě jeho šťáva.

Pokud však k nehodě dojde, jak postupovat.

– Pokud máte tu smůlu, že se dostanete do kontaktu se šťávou, měli byste si pospíšit a postižené místo co nejdříve důkladně omýt vodou. Zde je návod, co můžete v takové situaci udělat. Pokud je to opravdu zlé, měli byste samozřejmě navštívit lékaře.

Leave a Response